Tudi v možganih se sproščajo kanabinoidi, zato raziskujemo, kako deluje naš endokanabinoidni sistem

Za kanabinoide ste bržkone že slišali. Z njimi so povezana številna vprašanja, ki zaposlujejo strokovnjake in raziskovalce. Pa ste vedeli, da kanabinoide proizvaja tudi naše telo? Vsak med nami ima svoj endokanabinoidni sistem. Ker se največji del njegove zgodbe odvija v naših možganih, mu namenjamo pozornost v tokratnih jutranjih minutah. Kaj je endokanabinoidni sistem in kako deluje nam je razložila prof. dr. Mojca Kržan, predstojnica Inštituta za farmakologijo in eksperimentalno toksikologijo na ljubljanski Medicinski fakulteti.

Ednokanabinoidni sistem je eden od fizioloških mediatorskih sistemov v našem telesu. Podobno kot telo sprošča živčne prenašalce in hormone, sprošča tudi kanabinoide. Proizvajamo jh predvsem v možganih, kjer se vežejo na receptorje na celicah. Receptorji so kot ključavnice, molekule kanabinoidov pa ključi, ki odklenejo različne fiziološke učinke.

Endokanabinoidi, ki se sproščajo v naših možganih, delujejo na sosednje živčne celice, in regulirajo sproščanje tistih klasičnih nevrotransmiterjev v možganih, na primer dopamina, endogenih opioidov, glutamata, gamaaminomaslene kisline in regulirajo naše počutje, občutek dojemanja bolečine, vpleteni so v dojemanje slabosti in bruhanja, regulirajo vnos hrane, …

Naše telo proizvaja kanabinoida Anandamid in 2 arahidonilglicerol. Receptorje, ki jih imamo, pa delimo na CB1 (v osrednjem živčevju in drugih organih v telesu) ter CB2 (izraženi predvsem na imunskih celicah, v prebavnem traktu in perifernem živčevju).  Poleg kanabinoidov, ki jih proizvaja naše telo, poznamo že zunanje kanabinoide, ki so lahko naravnega izvora ali pa sinteznega. Trenutno poteka vsaj 400 kliničnih raziskav, ki preučujejo morebitno uporabnost različnih kanabinoidov v terapevtske namene, nam je povedala sogovornica, zelo veliko pa jih raziskuje tudi neželene učinke.

Več o tem ter tudi odgovor na vprašanje, kaj se zgodi, če kanabinoidom, ki jih proizvede naše telo, dodajamo še druge oblike kanabinoidov pa v oddaji!

Enisa Brizani