Peto poročilo Vlade Republike Slovenije o položaju Romov v Sloveniji kaže, da je bilo na tem področju opravljenega veliko dela, pravijo na Uradu za narodnosti, kjer so poročilo tudi pripravili. Pristojni parlamentarni odbor in nekateri predstavniki romske skupnosti se strinjajo, da se položaj romske skupnosti počasi izboljšuje, napredek pa je po njihovem mnenju prepočasen. Pred mikrofon smo zato povabili direktorja Urada za narodnosti, mag. Stanka Baluha.

Društvo Ključ – center za boj proti trgovini z ljudmi zagotavlja ustrezne postopke na področju boja proti trgovanju z ljudmi in nudi strokovno pomoč osebam z izkušnjo trgovanja. S preventivnimi akcijami ozavešča mlade, saj jih želijo seznaniti o vseh pasteh trgovine z ljudmi. Tudi o prezgodnjih porokah in pasteh socialnih omrežij. Pri romski skupnosti v nekaterih delih Slovenije opažajo prisilne poroke in delovno izkoriščanje.

Obiskali bomo mladinski center za Travellerje in Rome na Irskem. Na jugovzhodu te države živi okoli 400 Romov iz Romunije, ki so se tja preselili zaradi boljših priložnosti za delo. Večina jih dela v tamkašnjih pridelovalnicah jagod, nam pove svetovalec mladinskega centra Alex Petrovics.

Z novim šolskim letom je svoja vrata odprla tudi knjižnica igrač. Najdemo jo v igralnici mladinskega oddelka Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota, eden njenih ciljev je tudi boj proti segregaciji romskih otrok in družin in doseganje socialne kohezije na lokalni ravni. K sodelovanju vabijo tudi nevladne organizacije in posameznike.

Enisa Brizani