Beno Arnejčič je zagovornik gibanja v vseh razsežnostih telesa, odnosov in psihe. Ker je tek poleg hoje najbolj naravna oblika gibanja, se je v psihološke razsežnosti teka poglobil osebno in strokovno kot doktor znanosti s področja psihologije. Ker je terapevt medicinske hipnoze, ga tek zanima tudi kot hipnotična izkušnja.

Beno Arnejčič o podzavestni moči človeka v gibanju

Beno Arnejčič je zagovornik gibanja v vseh razsežnostih telesa, odnosov in psihe. Ker je tek poleg hoje najbolj naravna oblika gibanja, se je v psihološke razsežnosti teka poglobil osebno in strokovno kot doktor znanosti s področja psihologije. Napisal je knjigo Tek in beg.

Nekateri se začnejo s tekom ukvarjati zato, ker je moderno, drugi po prelomnih dogodkih v svojem življenju. Beno se je začel s tekom ukvarjati po smrti dveh bližnjih sorodnikov.

Razmislek o smrti me je pognal v tek, v večje gibanje telesa in duha.

Tek človeka spreminja, okrepi mu telo, zato postane privlačnejši. Tudi osebnostno se spremeni. Postane bolj vesel in pozitiven.

Tek ima dve pomembni lastnosti: vztrajnost in vzdržljivost. Če nam uspe to dvoje okrepiti pri teku, koristi lahko opazimo na drugih področjih življenja.

Življenje ima svoj začetek in konec. Tudi tek ima svoj začetek in konec. Start in cilj. Če se enkrat zgodi, da človek ne more več teči, ker se poškoduje ali ker je prestar, pa mu tek ogromno pomeni v življenju, se lahko prekine samopotrditev, ki jo dobi s tekom. Zato je za vsakega tekača pomembno, da razmišlja tudi o drugih oblikah gibanja. Beno je za zdaj izbral kombinacijo teka, plesa in kolesarjenja.

Jana Bajželj