V evropskem parlamentu že dolgo opozarjajo na kršitve temeljnih pravc na Madžarskem. Današnja razprava še vedno poteka, poroča naša dopisnica Erika Štular. Na zasedanje je prišel madžarski premier Viktor Orban, ki pa je že sam dejal, da pričakuje potrditev razvpitega poročila poslanke Zelenih Judith Sargentini, v katerem dokazujejo tveganje sistematičnih kršitev temeljnih evropskih vrednost demokracije, vladavine prava in človekovih pravic - od neodvisnosti, svodobe izražanja, akademske svobode do pravic beguncev in manjšin.

Na razpravi v Evropskem parlamentu je navzoč tudi madžarski premier Viktor Orban

V Evropskem parlamentu že dolgo opozarjajo na kršitve temeljnih pravic na Madžarskem. Današnja razprava še vedno poteka, poroča naša dopisnica Erika Štular. Na zasedanje je prišel madžarski premier Viktor Orban, ki pa je že sam dejal, da pričakuje potrditev razvpitega poročila poslanke Zelenih Judith Sargentini, v katerem dokazujejo tveganje sistematičnih kršitev temeljnih evropskih vrednot demokracije, vladavine prava in človekovih pravic – od neodvisnosti, svodobe izražanja, akademske svobode do pravic beguncev in manjšin.

V poročilu predlaga sprožitev postopka proti Madžarski po razvpitem sedmem členu evropske pogodbe, ki v skrajnem primeru lahko vodi v sankcije in ga zato nekateri imenujejo tudi jedrska opcija. Sta pa za potrditev tega poročila potrebni kar dve zahtevni večini – dve tretjini oddanih glasov in vsaj 376 poslancev mora biti za.

Izzid bo v veliki meri odvisen od opredelitve poslancev največje Evropske ljudske stranke (EPP). Ali Madžarski dejansko grozijo sankcije?

Konkretne sankcije, kot je odvzem glasovalnih pravic članici, ki so v pogodbi tudi lahko predvidene, so teoretično možne, ampak se ta hip ne zdijo verjetne. Do tja namreč vodi dolgotrajen postopek, ki v določenih korakih zahteva tudi soglasje vseh članic Evropske unije, in kot smo videli na primeru Poljske, že zdaj pripravljenosti za kaj takega ni bilo.

Erika Štular