Kmečka ohcet je bila prva večja javna prireditev po II. svetovni vojni, ki je pritegnila izjemno število domačih in tujih obiskovalcev.

Med množičnimi prireditvami, ki so imele in imajo etnološko, folkloristično ali etnografsko naravo, je predvsem v spominih malo starejših rodov zagotovo ostala Kmečka ohcet in njena poznejša naslednica Ohcet v Ljubljani. To so prvič organizirali leta 1966, pri tem pa nekateri opozarjajo, da se je Kmečka ohcet začela že leta 1965. Vendar je takrat šlo za zasebno poroko, ki pa je imela velik odmev in je bila nekakšna generalka za poznejšo Kmečko ohcet. Res ji je čez leto dni, 1966., sledila prva večja množična javna prireditev po II. svetovni vojni, ki so jo imenovali Kmečka ohcet. To so na podlagi dobrih izkušenj, pridobljenih z že omenjeno zasebno ohcetjo, organizirali iz turističnih potreb, ne zaradi želje, da bi ohranili spomin na kmečko poroko.

Leta 1966  je bilo namreč v Ljubljani organizirano svetovno hokejsko prvenstvo in ker so tujim obiskovalcem in novinarjem z vsega sveta skušali ponuditi dodatno popestritev, so se odločili za javni prikaz kmečkih poročnih šeg in navad.

 

Priprava ohceti je bil zadetek v črno. Kmečke ohceti, ki je trajala nekaj dni, se je po ocenah takratnih časopisov udeležilo skoraj 60.000 obiskovalcev iz vseh slovenskih krajev in številni so se oblekli v tako imenovano narodno nošo.

Kmečka ohcet

Kmečko Ohcet so organizirali gostinski in turistični delavci, predstavniki Kompasa, časopisa Ljubljanski dnevnik, mesta Ljubljana in Ljubljanske turistične zveze. Kot prva para sta se na tej ohceti poročila Fani in Janez Potočnik ter Berit Jacobs in Evert Jaccobson iz Švedske. Oba sta skupaj že 52 let.

 

Sogovorniki

Organiziranje javne prireditve, imenovane Kmečka ohcet, je bilo pravzaprav tržna niša, nam je povedala dr. Saša Poljak Istenič, raziskovalka na Inštitutu za slovensko narodopisje ZRC SAZU. Dodaja, da se je potem vse skupaj zelo razširilo – dodajali so nove pare in povečali medijsko prepoznavnost tudi zunaj Evrope.

Čeprav bo minilo že 28 let od zadnje Ohceti v Ljubljani, ki je nasledila Kmečko ohcet, so spomini na te prireditve zelo živi, nam je povedal Niko Jerman, dolgoletni sekretar Ljubljanske turistične zveze. V Ljubljani so gostili številne odmevne mednarodne športne prireditve in zato je bilo treba vse te obiskovalce in medijske hiše, ki so spremljali dogodek, seznaniti z državo gostiteljico. Tako so pripravili Kmečko ohcet.

Ohcet v Ljubljani, ki je nasledila Kmečko ohcet, je bila izjemen organizacijski projekt, se spominja Mojca Zavašnik, ki je bila poleg Nika Jermana in Lojzeta Šostra ena izmed gonilnih sil Ljubljanske turistične zveze.

Arhiv

Zakonca Fani in Janez Potočnik imata urejen arhiv, kjer hranita številne spomine na njuno poroko. Zelo zanimiv je album fotografij.

Potočnikova imata shranjene tudi različne časopisne članke o Kmečki ohceti.

Le spomini...

Vsi sogovorniki so si, lahko bi rekli enotni, da  bi lahko turistični delavci, predstavniki mesta Ljubljana in drugi, podobno prireditev kot je bila Kmečka ohcet in nato Ohcet v Ljubljani še vedno organizirali. Vendar pa ne v takšni obliki kot nekoč.

Za zbiralce

Seveda so spomini na Kmečko ohcet in Ohcet v Ljubljani našli pot tudi med zbiralce.

Milan Trobič