Moč potnega lista merimo po svobodi potovanja, ki jo omogoča. Seznam najvplivnejših potnih listov že 12 let objavlja in posodablja podjetje Henley & Partners. Nanj uvršča potne liste iz 199 držav, najvišje pa je tisti potni list, s katerim lahko brez vizuma potujete v največ držav. Na vrhu seznama najmočnejših na svetu sta trenutno dve azijski državi. Kdor ima v rokah japonski ali singapurski potni list, lahko brez vizuma potuje v 189 izmed 218 držav na svetu. S slovenskim potnim listom brez vizuma pridemo v 9 držav manj.

Slovenski potni list vsebuje več kot 50 različnih zaščit

Moč potnega lista merimo po svobodi potovanja, ki jo omogoča. Seznam najvplivnejših potnih listov že 12 let objavlja in posodablja podjetje Henley & Partners. Nanj uvršča potne liste iz 199 držav, najvišje pa je tisti potni list, s katerim lahko brez vizuma potujete v največ držav. Na vrhu seznama najmočnejših na svetu sta dve azijski državi. Kdor ima v rokah japonski ali singapurski potni list, lahko brez vizuma potuje v 189 izmed 218 držav na svetu. S slovenskim potnim listom brez vizuma pridemo v devet držav manj.

V Singapur smo poklicali Ahmeda Pašića, Slovenca, ki s svojo družino živi in dela tam. Singapurskega potnega lista sicer nima, ima pa ga njegova žena.

Če veste, kako Singapur deluje in kako visok standard je tukaj, je to čisto logična povezava. Singapurcev je dokaj malo, morda štiri oz. pet milijonov državljanov, in če vi iz države z visokim standardom potujete v neke druge države, kjer je nižji standard, potem se ne pričakuje, da recimo Singapurec ostane v tej deželi na obisku. Po moje je to glavni razlog, da imajo toliko odprtih vrat.

Slovenski potni listi spadajo med t. i. biometrične dokumente, kar pomeni, da vsebujejo čip, na katerem so shranjeni osebni podatki, fotografija in dva prstna odtisa, ki pa se iz evidence brišeta takoj, ko je potni list vročen. Prstnih odtisov na račun izdelave potnih listov torej pri nas ne hranimo. Darijan Faktor, vodja razvoja in tehnološke priprave za rešitve varnostnih tiskovin v Cetisu, nam je povedal, da je grafično podobo motivov na slovenskih potnih listih pred 17 leti oblikoval grafični oblikovalec Miljenko Licul. Slovenski potni listi pa imajo precej visoko raven zaščite.

Vgrajenih je več kot 50 različnih zaščit. Prva skupina zaščit je preprosto prepoznavna z vidom, otipom, druga vsebuje malo kompleksnejše zaščite, ki so prepoznavne s preprostimi napravami, kot sta povečevalno steklo in UV-lučka, in pa seveda tretja raven, ki je forenzična, o kateri pa ponavadi stvari niso dane v javnost.

Z Ministrstva za notranje zadeve sporočajo, da je 12. septembra 2018 veljavni potni list imelo 645.394 državljanov. 1608 Slovencem bo veljavnost potnega lista potekla še ta mesec. Do konca leta se bo številka še povečala, in sicer na 8.684.

Darja Pograjc