V današnjem času smo priča nenehnim novostim v svetu tehnologije katerega del so tudi starejši ljudje. Z nenehnimi spremembami se počutijo izgubljeni, zmedeni, izključeni. Znanja, potrebna za uporabo novih tehnologij, so porazdeljena neenakomerno. O tem je tekla tudi razprava na današnjem posvetu Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki uvaja elektronske storitve za starejše od 55 let. Spremljal jo je Marko Rozman.

Prek portala Moj eZPIZ ima uporabnik vpogled v podatke o nakazilih, omogočen je informativni izračun datuma upokojitve.

V današnjem času smo priča nenehnim novostim v svetu tehnologije katerega del so tudi starejši ljudje. Z nenehnimi spremembami se počutijo izgubljeni in  zmedeni. Znanja, potrebna za uporabo novih tehnologij, so porazdeljena neenakomerno. O tem je tekla tudi razprava na današnjem posvetu Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki uvaja elektronske storitve za starejše od 55 let.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je po zakonu edini nosilec in izvajalec sistema obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Pokojnine prejema 617 tisoč upokojencev v Sloveniji in več kot 50 državah po svetu. Uvajanje elektronskih storitev je dobrodošlo za obstoječi sistem zavoda.

Namestnik generalni direktor ZPIZa in direktor sektorja informacijskih tehnologij Edmond Pajk je povedal, da zavod zaključuje digitalno preobrazbo in digitalizacijo svojega poslovanja.

Vsi poslovni procesi od prejema vloge do priznanja pravice ter izdaje odločbe o pravici potekajo v veliki večini postopkov brezpapirno. E-storitve eZPIZ strankam omogočajo, da oddajo elektronske vloge, preverijo stanje svoje zadeve in podatke o nakazilih, pregledajo svoje podatke o obdobjih zavarovanja in plačah ter nadomestilih, ki so zapisani v informacijskem sistemu zavoda in vplivajo na pravice iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Prav tako lahko dostopajo do elektronskih dokumentov, ki jim jih zavod vroči v varen elektronski predal portala eZPIZ.

Storitve eZPIZ danes uporablja več kot 67 tisoč registriranih uporabnikov, od česar jih je več kot 30 tisoč starejših od 55 let.

Več informacij na www.zpiz.si.

Marko Rozman