Huiqin Wang s Kitajske

Huiqin Wang je slikarka, ukvarja se tudi s prevajanjem ter poučevanjem kitajske umetnosti in kaligrafije. Prihaja iz Nantonga, ki leži približno 100 kilometrov severno od Šanghaja. Svoje domače mesto opiše kot majhno, ima namreč “le” 7, 5 milijonov prebivalcev.

Huiqin je v Slovenijo prišla leta 1983. Najprej je želela le pogledati, kako je tu, a je na koncu ostala. Kljub svarilom svojih staršev.

“Starši so rekli – kaj greš tako daleč. Tam sploh ne raste riž.”

Res je bila hrana tisto, na kar se je bilo kar težko navaditi, pravi. Prav tako je pogrešala družbo in izkušnje svojih sonarodnjakov, saj takrat priseljencev s Kitajske ali okoliških držav v Sloveniji ni bilo veliko, prej bi jih lahko prešteli na prste ene roke. Huiqin pojasnjuje, da je bil razlog za to dejstvo, da Kitajska ni bila ravno najbolj odprta država:

“Jaz nisem mogla dobiti potnega lista, da bi lahko šla v tujino. Na koncu je moje potovanje odobril sam kitajski predsednik.”

Huiqin je v Sloveniji našla svoje mesto. Med drugim je odkrila, da sta bili Slovenija in Kitajska na nek način povezani že v 18. stoletju, za kar ve zelo malo Slovencev. Eden od njenih ciljev je tako tudi, da bi bolje spoznali življenje in delo slovenskega jezuita, misijonarja, popotnika, kartografa, matematika in astronoma Ferdinanda Avguština Hallersteina, ki je kot astronom na kitajskem dvoru postal tako cenjen, da je bil imenovan za mandarina. Posvetila mu je razstavo in slikanico.

Andreja Gradišar