O zapletenem primeru moškega z redkim vnetjem in rešitvijo v slogu znamenitega doktorja Housa

Ker je zdravljenje redkih bolezni zahtevno in kompleksno, vsako novo odkritje hitro odmeva v medicinskih krogih. Nedavne ugotovitve slovenskih zdravnikov o zdravljenju redke revmatične bolezni tako že pomagajo bolnikom v Franciji.

Bolnik je imel kar dve bolezni, ki sta mu grenili življenje: nodozni poliarteritis in amiloidozo. Obe obolenji sta težko ozdravljivi, vendar zdravniki niso odnehali. Z zdravilom za (recimo) bolezen C so zdravili bolezen B in umirili bolezen A. Po besedah prof. dr. Matije Tomšiča s Kliničnega oddelka za radiologijo UKC Ljubljana danes lahko rečemo, da je imel bolnik, ki je zdaj star 39 let, kljub vsemu veliko srečo v nesreči.

Vsako novo odkritje, vsak nov kamenček v mozaiku zdravljenja redkih revmatičnih bolezni je za bolnike in zdravnike še toliko bolj pomembno in dragoceno. O znanstveni odličnosti ljubljanskih revmatologov priča tudi podatek, da bo ugledna angleška strokovna revija Clinical Rheumatology v kratkem izdala posebno prilogo o njihovih raziskovalnih dosežkih.

Iztok Konc