Obolevajo tako bolniki z diabetesom tipa 1 kot tisti z diabetesom tipa 2

Podatki o demenci in Alzheimerjevi bolezni so skrb zbujajoči. V Sloveniji živi že več kot 32.000 ljudi z demenco, njihovo število pa se povečuje. Nevrolog doc. dr. Martin Rakuša iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor tako ocenjuje, da se bo v prihodnjih dvajsetih letih število bolnikov celo podvojilo.

Vzrok za nastanek Alzheimerjeve bolezni še ni znan, pravi dr. Rakuša. Verjetnost za njen nastanek pa povečajo poškodbe možganov in nezdrav življenjski slog. Raziskovalci pa so v zadnjem obdobju postali pozorni tudi na povezavo med demenco in sladkorno boleznijo.

Pri Slovenskem združenju za pomoč pri demenci – Spominčica so zapisali, da se Alzheimerjeva bolezen največkrat začne neopazno in počasi. Na začetku prevladujejo težave s pozabljivostjo in zbranostjo, poslabša se orientacija v času in prostoru. Bolniki bolezenskih težav po navadi ne sprejemajo, čeprav imajo večje težave s spominom, te zanikajo.

Dr. Rakuša opozarja na pomen zgodnjega odkrivanja demence in Alzheimerjeve bolezni, saj z zdravili lahko upočasnimo njuno napredovanje. O demenci govorimo takrat, ko prvi znaki bolezni postanejo tako pogosti, da motijo posameznikovo vsakdanje življenje. Eden od najpogostejših začetnih znakov demence je pozabljanje nedavno pridobljenih informacij. Prizadeti se ne spomni, kaj je tisti dan jedel za zajtrk, dobro pa se spomni dogodkov iz mladosti. Drugi znaki bolezni so pozabljanje pomembnih datumov ali dogodkov, težave z učenjem novih stvari, odvisnost od spominskih pripomočkov ali odvisnost od družinskih članov pri opravilih, ki jih je oseba prej delala samostojno.

 

 

 

 

 

Iztok Konc