Za shranjevanje sadja in zelenjave moramo imeti doma primerne pogoje

»Po dveh slabih letinah, ki sta bili posledica spomladanskih pozeb, bodo sadjarji letos imeli nadpovprečen pridelek, slovenski kupci pa bodo lahko jedli sadje slovenskega porekla,” so pretekli teden sporočili iz Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij. Morda bo prav to koga spodbudilo, da bo nakupil večjo količino recimo jabolk in jih shranil za ozimnico. To bodo doma verjetno uredili tudi nekateri, ki imajo sami sadovnjak. Pa se priprava ozimnice – torej shranjevanje sadežev, vlaganje v kozarce, kuhanje marmelade – danes sploh še splača? Tako finančno, časovno, kot kar se tiče našega zdravja. Tudi ta odgovor smo poleg navodil za pravilno pripravo ozimnice poiskali s pomočjo dr. Rajka Vidriha, rednega profesorja na Oddelku za živilstvo ljubljanske Biotehniške fakultete.

Andreja Gradišar