Enajst dni v komi, dobre štiri mesece na intenzivnem oddelku, več kot pol leta na rehabilitaciji

Gospodu Stanku Martinjaku iz Zabreznice na Gorenjskem je ugriz okuženega klopa za vedno spremenil življenje. Pred šestimi leti je hudo zbolel za klopnim meningoencefalitisom. Zaradi bolezni je bil enajst dni v komi, dobre štiri mesece na intenzivnem oddelku in več kot pol leta na rehabilitaciji v Soči. Posledice bolezni ga spremljajo še danes.

Gospod Martinjak je potreboval tri leta, da se je sprijaznil s hudimi posledicami po prebolelem klopnem meningoencefalitisu. Danes sicer že samostojno hodi, vendar pa zaradi težav z rokami še vedno potrebuje pomoč bližnjih.

Po besedah epidemiologinje Ondine Jordan Markočič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje se po razširjenosti klopnega meningoencefalitisa Slovenija uvršča med najbolj ogrožena področja v Evropi. Že več let je največ obolelih v Ljubljanski regiji, na Koroškem in na Gorenjskem. Največ obolelih smo zabeležili leta 2006, ko je zbolelo kar 373 ljudi. Leta 2017 je bila številka občutno nižja – lani so zdravniki prijavili 104 primere klopnega meningoencefalitisa. Med obolelimi je bilo 64 moških in 40 žensk.

Cepivo proti klopnemu meningoencefalitisu je varno, njegova učinkovitost pa presega 97 odstotkov.

Klopni meningoencefalitis je virusna bolezen osrednjega živčevja, ki pri kar tretjini bolnikov pusti dolgoročne posledice. Pogosti so glavoboli, zmanjšana je sposobnost koncentracije, ostane slabša gibljivost in ohromelost.

Iztok Konc