Zaradi nižjih cen je Tručija postala vnovič privlačna tako za turiste, kot tudi za tiste, ki radi nakupujejo. Koliko časa bo v Turčiji še mogoče kupovati po izjemno ugodnih cenah in kakšen je avgustovski utrip v tej državi? Pogovarjali smo se s predsednikom Združenja hotelirjev Slovenije Gregorjem Jamnikom, ki Turčijo obiskuje že leta.

Zaradi nižjih cen je Tručija postala vnovič privlačna tako za turiste, kot tudi za tiste, ki radi nakupujejo

Potem ko se je nedavno kriza v Turčiji še poglobila, kar se je med drugim odrazilo v dodatnem padcu vrednosti nacionalne valute, je ta muslimanska država zaradi nižjih cen postala vnovič privlačna tako za turiste kot tudi za tiste, ki radi nakupujejo. Koliko časa bo v Turčiji še mogoče kupovati po izjemno ugodnih cenah in kakšen je avgustovski utrip v tej državi? Pogovarjali smo se s predsednikom Združenja hotelirjev Slovenije Gregorjem Jamnikom, ki Turčijo obiskuje že leta.

“Rast turškega turizma vpliva tudi na turistične tokove v Sredozemlju. Cenovno občutljivi gostje so recimo začeli zapuščati Hrvaško, ki je postala predraga.”

Turčija doživlja ponovni turistični razcvet, saj so tam hoteli nabito polni. Ob tem se je spremenila struktura gostov, tako da prevladujejo gostje iz arabskih in azijskih dežel, zahodnih gostov pa je še vedno zelo malo zaradi strahu pred terorizmom.

“Turški turizem se je pobral tudi zaradi izredno prijaznega odnosa do gostov, iznajdljivosti, kakovosti ponudbe in cenovne privlačnosti. V primerjavi z lanskim letom imajo samo v Carigradu od 300 do 400 odstotkov več gostov.”

Predsednik Erdogan je v medijih napovedal, da se bo zaradi ekonomskih sankcij ZDA preusmeril na arabske trge. To mu je tudi uspelo, vendar pa je s tem Carigrad izgubil čar evropskega orienta, ker ni več evroazijske mešanice ljudi.

Simeona Rogelj