Danes zjutraj ob petih so neznanci iz mimovozečega avtomobila streljali na ameriško veleposlaništvo v Ankari. Veleposlaništvo je zaradi praznika zaprto, pa tudi sicer je bilo prezgodaj, da bi s tem resno ogrozili življenja morebitnih mimoidočih ali zaposlenih. Odnosi med Turčijo in ZDA so se poslabšali zaradi ameriških gospodarskih ukrepov.

Turčija za recesijo krivi ZDA, Erdogan pa je obkrožen z ljudmi, ki mu ne oporekajo. Za ministra je imenoval kar svojega zeta.

Danes zjutraj ob petih so neznanci iz mimovozečega avtomobila streljali na ameriško veleposlaništvo v Ankari. Veleposlaništvo je zaradi praznika zaprto, pa tudi sicer je bilo prezgodaj, da bi s tem resno ogrozili življenja morebitnih mimoidočih ali zaposlenih. Odnosi med Turčijo in ZDA so se poslabšali zaradi ameriških gospodarskih ukrepov. Pada vrednost turške lire in kapital beži iz države.

Erdogan je v svojem nagovoru namignil, da so Združene države Amerike krive, da pada lira in da ima Turčija gospodarske težave. Ker Amerika noče predati Gulena, po njegovem mnenju želi oslabiti Turčijo in zrušiti oblast. Govorijo celo o gospodarskem puču, ki ga primerjajo z vojaškim udarom iz leta 2015.

Odnosi so se zaostrili, težko bo ponovno vzpostaviti tako zavezništvo, ki sta ga državi imeli mnogo let.

Erdogan je obrnil ploščo in zdaj znova pogleduje proti Evropi, se pogovarja z Merklovo ter išče nove zaveznike, zlasti skuša zgladiti odnose z Arabci. Njihov največji zaveznik pa je Katar, ki je Turčijo tudi finančno podprl.

Novo gospodarsko stanje pa najbolj vpliva na vsakodnevno življenje Turkov.

Nekateri trgovci so trgovine kar zaprli, drugi so prodali zaloge in novih niso nabavil. Počasi vidimo, da predvsem v trgovinah z živili zdaj spreminjajo cene, ki so višje, kot smo pričakovali, pravijo da zato, da jim ne bo potrebno cen znova spreminjati. Bojijo se namreč, da bo lira še padla in bila inflacija še višja.

Karmen Švegl, Peter Močnik