Od 3500 vrst komarjev, se jih le 10 odstotkov "hrani" s človeško krvjo

Zadeve ne gre jemati preveč osebno. Ne gre za to, da bi komarjem določena kri dišala bolj kot druga, čeprav naj bi po neki študiji imeli komarji še posebej radi krvno skupino 0. Odgovor, kako komarji izbirajo svoje žrtve, se delno skriva v naši telesni kemiji, v kislinah in bakterijah oziroma vonju, ki jih oddaja koža. A predvsem je pomembna količina izdihanega zraka, saj komarji zaznavajo ogljikov dioksid, pojasni Katja Kalan, raziskovalka z Univerze na Primorskem.

“Ker večji ljudje proizvajajo več ogljikovega dioksida, so lažja tarča za komarje. To velja tudi za nosečnice, zaradi razlik v hormonih pa naj bi komarji na splošno raje izbrali ženske.”

Komarji se pri izbiri svoje žrtve orientirajo tudi na podlagi vida. Barva oblačil torej dejansko je dejavnik in raje imajo črne oziroma temne barvne odtenke. So pa to posploševanja, ki v praksi ne veljajo vedno. Tudi zaradi velikega števila vrst komarjev.

Pikajo samo samice komarjev, kri potrebujejo za razvoj jajčec in ne za hrano. Sicer se – tako kot samci – prehranjujejo z rastlinskimi sokovi. Samica komarja lahko spije trikratno količino krvi svoje teže. In pri tem gre za zelo sofisticiran proces. Kateri del telesa pa komar najraje obišče? Spet odvisno od vrste. Za nekatere je značilno, da pikajo bolj na območju nog, torej, bolj pri tleh. In tudi sicer so komarji raje bolj pri tleh. Večina komarjev namreč leti pod višino osmih metrov, a našli so jih že v Himalaji, na višini več kot 2400 metrov. Morda pa je celo bolj kot pik, nadležno tisto piskanje…

“Samica komarja s krili udari do 600-krat na sekundo. To je tisti “buzzzzz”, ki ga slišimo ponoči.”

Komarje najdemo na vseh celinah, razen na Antarktiki, prav tako jih ni na nekaterih otokih, denimo na Islandiji. V Sloveniji smo do zdaj popisali 30 vrst komarjev, leta 2002 smo iz Azije uvozili tudi tigrastega komarja (prvič so ga opazili v okolici Nove Gorice). Njegova posebnost je, da je aktiven podnevi, njegov pik pa je bolj boleč. Od bolezni, ki jih prenaša, pa ni malarije. Komarji so sicer najnevarnejša živalska vrsta, ki ogroža človeštvo – letno povzročijo milijon človeških žrtev.

– Vprašanje: Na kolikšni razdalji lahko samica komarja izbere svojo žrtev?
– Odgovor: 50 metrov

Nadia Petauer