Slovencem po svetu

Biti doma povsod in hkrati nikjer

Arhitekti so tisti, ki dajejo ali vzamejo mestom in njihovi okolici dušo. A so zaradi tega doma povsod po svetu.

22092779902_7bc43eb53e_k
Stuttgart Neues Schloss
foto: Markus Jaschke / Flickr

Oddajo Slovencem po svetu tokrat začenjamo z zgodbo Mojce Henigman, Slovenke, ki živi v Londonu in si želi potovati okoli sveta. Arhitekt Miha Slekovec ne ve, ali bo ostal v Stuttgartu, kjer zdaj živi, saj je do zdaj prepotoval že pol Evrope. Lili Brunec pa se je pred odhodom na čezoceansko turnejo pogovarjala s predsednico akademske folklorne skupine France Marolt, Niko Rožanc.

Britansko prestolnico že desetletje od blizu spoznava Ribničanka Mojca Henigman. Kot je povedala Mojci Delač, ki jo je poklicala v njen londonski dom, je njena želja, da bi šla enkrat na potovanje okrog sveta. Spoznavanje kultur in preizkušanje novih stvari ji je pač pisano na kožo. Nič čudnega torej, da je v teh letih doživela tisoč in eno dogodivščino ter dobila izkušnje, o katerih ste nekaj slišali tudi v nadaljevanju.

Arhitekti so tisti, ki dajejo ali vzamejo mestom in njihovi okolici dušo. Arhitekt Miha Slekovec je prepotoval velik del Evrope, preden se je ustavil v Stuttgartu, kjer zdaj živi. Ali je torej usoda arhitekta, da je doma povsod in hkrati nikjer?

V številnih slovenskih društvih  po svetu delujejo folklorne skupine, rojaki pa tudi s slovenskim ljudskim plesom na tujem ohranjajo slovensko kulturo in kulturno dediščino. V argentinskem glavnem mestu, v slovenskem domu v San Justu, deluje slovenska folklorna skupina Mladika, ki je prav te dni praznovala 15 letnico obstoja. In prav k njim se v goste prihodnji teden odpravlja največja folklorna skupina v Sloveniji – Akademska folklorna skupina France Marolt. Folklorna skupina France Marolt letos praznuje tudi 70. obletnico delovanja in krona praznovanja te okrogle obletnice  bo prav čezoceanska turneja v Argentini. Lili Brunec se je pogovarjala s predsednico akademske folklorne skupine France Marolt Niko Rožanc.

Še nekaj kratkih novic:

Jutri bo v dvorani dr. Tineta Debeljaka v Slovenski hiši v Buenos Airesu ob 20. uri nastopila pevka, pravljičarka in zbirateljica Ljoba Jenče.

Članice in člani slovenskega društva Lipa iz Prijedora so opravili vzpon na najvišji vrh Evrope, Mont Blanc. Na vrhu so razvili zastavo, na kateri je znak Društva Slovencev “Lipa“ Prijedor in tudi njihov slogan: »Vseeno kdaj, vseeno kje – vedno smo Slovenci«.

Svetovni slovenski kongres vabi avtorje na nagradni natečaj. Tema kratkega proznega dela je »Ivan Nevsakdanji danes«. Avtor dela naj izhaja iz manj poznanega dogodka življenja Ivana Cankarja ter na izviren način poveže dogodek, Cankarjevo razmišljanje ali Cankarjevo razumevanje dogodka s slovensko sedanjostjo ali širšo aktualno problematiko modernega sveta. Več informacij najdete na spletnih straneh Svetovnega slovenskega kongresa. Rok za oddajo prispevkov je 10. november.