Čez finske gozdove, preko tople Andaluzije na krilih poezije v Avstralijo in okoljskih problematik v Ameriko

V oddaji Slovencem po svetu prepletamo  dogodke  in zgodbe, povezane s slovenskimi rojaki  v Evropi, Ameriki in Avstraliji. Predstavljamo  zgodbo  namestnika direktorja Evropskega inštituta za gozdove dr. Roberta Mavsarja , ki že več let živi in dela na Finskem, njegova izseljenska zgodba pa se je pred več kot desetletjem začela v Španiji.

Predstavljamo  tudi literarno ustvarjanje slovenske pisateljice in pesnice  Cilke Žagar , ki že več kot pol stoletja živi v Avstraliji , v mestecu Lightning Ridge, kjer kopljejo črne  opale. Iz tega okolja je nemalokrat črpala tudi snov za svoje pisanje. Pred nekaj dnevi je v Sloveniji predstavila svojo novo pesniško zbirko z naslovom Od tu do tja, nikjer doma.

Potujemo  tudi v  Malago, kjer tam živeči rojaki ta konec tedna  pripravljajo Prvo srečanje Slovencev v tem delu Španije, pogovarjali pa smo se tudi s Slovenko iz ameriškega Seattla, doktorico Nives Dolšak, ki je profesorica na Šoli za morske  in okoljske  problematike Univerze v Washingtonu, področje njenega raziskovanja  pa so javne politike, okoljsko pravo in podnebne razmere.

Jane Weber, Jure K. Čokl, Lili Brunec, Mojca Delač