Mednarodni dan piva

Vsak prvi petek v avgustu zaznamujemo mednarodni dan piva. V zadnjem desetletju je iz lokalnega slavja v Santa Cruzu v Kaliforniji prerasel v praznovanje po vsem svetu. Številne pivnice, festivali in mikropivovarne so v zadnjih letih spremenile kulturo pitja piva. V Sloveniji se je v zadnjih osmih letih število pivovarn povečalo za šestkrat. Vse številčnejši butični varilci pa ponujajo tudi zelo različne in zanimive okuse.

Pivo je na tretjem mestu po svetovni porabi. Takoj za vodo in čajem. Tudi pri nas je zelo visoko. Slovenec v povprečju popije 26 litrov piva na leto, kar je trikrat več od popitega vina in dvakrat več od sladkih sokov. Vse bolj pa je razvita tudi proizvodnja. V Sloveniji je v letu 2017 delovalo 57 podjetij, katerih glavna dejavnost je bila proizvodnja piva. Njihovo število se je zelo povečevalo po letu 2010, ko jih je bilo le 13. Lani smo na skoraj 1.600 hektarjih površine pridelali 2.160 ton hmelja. Večji pridelovalki hmelja v Evropi sta le še Nemčija in Češka republika.

“V Sloveniji skoraj 60 pivovarn, zanimanje za to dejavnost se še vedno povečuje.”

Pivoljubi si želijo vse več različnih okusov. Marko Jamnik, glavni varilec v pivovarni Tektonik, pojasnjuje, da danes pivci niso več zvesti le enemu pivu.

“Pred dvajsetimi leti si zbral eno vrsto piva in si pri tem ostal, danes želijo pivci poskusiti več različnih. Spuščajo se v raziskovanje.”

V gostinskih lokalih smo v letu 2017 za pol litra svetlega piva odšteli povprečno 2,78 evra. Cena piva v trgovinah se v zadnjih petih letih ni bistveno spreminjala. Povprečna cena za liter piva v steklenicah je bila malo manj kot dva evra.

Vida Božičko