S svojo zasedbo Buh in istoimensko kantavtorsko ploščo se nam v tokratni oddaji predstavlja multiinštrumentalist Uroš Buh.

Predstavljamo kantavtorski prvenec Uroša Buha

V prvi septembrski Pesmi v žepu je z nami Uroš Buh s svojo skupino Buh in istoimensko ploščo. Pogovarjamo se, kako se je znašel v vlogi kantavtorja in kaj nam želi sporočiti skozi svoje pesmi.

 

Idejo o lastnem glasbenem projektu, ki bi ga vodil tudi kot pevec, je Uroš Buh udejanjil pred nekaj leti z zasedbo ReLight, v kateri so zaigrali še Vid Drašler, Julijan EričAmbrož Božiček in Jošt Drašler. Obogaten z izkušnjo njihovega prvenca Evermore (2012) s pesmimi v angleščini je Uroš počasi stopil na lastno kantavtorsko pot in tako s pomočjo omenjenih glasbenikov (pridružil se jim je še Miha Erič) ustvaril svoj kantavtorski prvenec. Brez naslova, kot pravi – oziroma podpisan zgolj z imenom zasedbe: Buh.

“Nisem hotel nekaj dajati od sebe, preden ne bi imel sam pri sebi občutka, da je zadeva zaključena do te mere, da lahko stojim za njo, da jo lahko predstavim kot zgodbo.”

Uroš Buh, pogovor za Pesem v žepu

 

Ker gre za izkušenega glasbenika, bobnarja in spremljevalnega vokalista zasedb Zaklonišče prepeva, Same babe, Natriletno kolobarjenje s praho, Josip Brass in še nekaterih drugih, ni nobeno presenečenje, da Uroš Buh na svoji plošči (izšla je tudi na vinilu) daje veliko poudarka na glasbo in sam zvok. Vseeno so pozornosti vredna tudi besedila, v katerih zasledimo po eni strani intimne zgodbe in občutja, po drugi strani pa občutek nemoči ob stiku z neobvladljivo družbenopolitično situacijo:

“Mislim, da smo vsi ta trenutek lahko vsaj malo upravičeno zaskrbljeni nad vsaj politično ali pa neko vojaško situacijo v svetu, ne vem, dogajajo se neki taki zelo žalostni scenariji, na katere se zdi navzven, da nimamo vpliva – ampak kaj pa vem … Tako sem malo nemočen v opazovanju tega in v izpraševanju, kaj lahko jaz sploh naredim v zvezi s tem.”

Uroš Buh, pogovor za Pesem v žepu

 

Zasedba Buh se je od snemanja plošče še nekoliko preoblikovala; danes jo poleg Uroša Buha (vokal, kitara) sestavljajo še Vid Drašler (bobni), Jošt Drašler (baskitara, vokal), Mario Babojelič (kitara), Ambrož Božiček (rhodes, hammond), Metod Banko (akustična kitara, vokal) in Višnja Fičor (vokal).

Teja Klobčar