Pri Postojnski jami pravijo, da je tudi letošnja sezona – sezona presežkov. Obisk je – tako, kot je za letošnje leto predvidela tudi Svetovna turistična organizacija, porasel za 4 do 5 %, jamo si bo ogledalo 800.000 obiskovalcev, vse znamenitosti, s katerimi podjetje Postojnska jama upravlja, pa 1.300.000 turistov. S predsednikom uprave Marjanom Batageljem se je pogovarjala Sabrina Mulec. Povedal ji je, da je največji porast beležil Predjamski grad in to pripisal tudi temu, da je letošnje leto, leto kulturnega turizma. In kaj pravi o letošnji sezoni?

Odlična sezona prinaša streznitev, turistični tokovi se spreminjajo

Slovenija mora razmisliti, ali si vsako leto želi več turistov, ali pa želi dvigniti kakovost storitev in ustreči petičnejšim gostom.

»V evropskem turističnem prostoru moramo biti prepoznani kot butična destinacija tudi po kakovosti storitev. Ta pa pada, ker je kadra, ki bi bil pripravljen delati, vse manj.«

Pri Postojnski jami pravijo, da je tudi letošnja sezona sezona presežkov. Obisk je, tako kot je za letošnje leto predvidela Svetovna turistična organizacija, porasel za 4 do 5 %. Jamo si bo ogledalo 800.000 obiskovalcev, vse znamenitosti, s katerimi podjetje Postojnska jama upravlja, pa 1.300.000 turistov. Predsednik uprave Marjan Batagelj pravi, da je porast beležil Predjamski grad in to pripisal dejstvu, da je letošnje leto leto kulturnega turizma.

»Največ je italijanskih in nemških gostov. Manj je gostov iz Koreje in Izraela, vendar pa se ciklično pojavljajo. Madžarski gostje pa so hit letošnjega poletja, več potujejo ljudje iz Vzhodne Evrope.«

Sabrina Mulec