Letno proizvedemo 300 milijonov ton novih plastičnih izdelkov. Kar polovico vse proizvedene plastike se uporabi le enkrat. Razkraja pa se na stotine let. Pravzaprav je plastika v našem življenju tako vseprisotna, da o njej v resnici sploh ne razmišljamo. Pa vendar, morda je vredno razmisleka dejstvo, da smo ljudje oblečeni v plastiko, da se umivamo s plastiko, da jo vdihujemo in nenazadnje, da plastiko tudi jemo in pijemo.

Foto: pixabay

Ali tudi jemo in pijemo plastiko?

100 let po izumu plastike, smo proizvedli 9 milijard ton plastičnih izdelkov. Vsakih 30 sekund v svetovna morja zaide več kot 2000 kilogramov odpadkov. Vsako minuto je prodanih milijon plastenk, letno zavržemo 5000 milijard plastičnih vrečk. Človeštvu se je zgodila plastična katastrofa. Vrečka, ki jo potrebujemo le nekaj minut, razpada stoletja. V javnost so prišli posnetki celih otokov smeti, ki plavajo v oceanih. Posledice so nepredstavljive. Zadnje raziskave odkrivajo, da na milijone ljudi po celem svetu pije vodo, ki vsebuje mikroplastiko.

Po nekaterih podatkih bo že leta 2050 v oceanih več plastike kot rib. Večina, okoli 70 odstotkov plastike potone, tam pa se s kemičnimi in fizikalnimi procesi razgradijo v manjše delce in ti vstopijo v prehransko verigo, vse do človeka. Mikroplastiko so našli tudi v ribah in školjkah v Tržaškem zalivu. Večinoma pa se ljudje še vedno ne zavedajo, da se umivajo s plastiko, da so oblečeni v plastiko, da vdihujejo plastiko in nenazadnje, da jo pijejo in jedo.

Kljub temu, da se proizvodnja plastike povečuje in da so napovedi črnoglede, imamo uporabniki v rokah pomemben vzvod z večanjem povpraševanja po drugačnih proizvodih.  Največ lahko naredimo z zavrnitvijo nepotrebne embalaže, plastičnih vrečk in izdelkov za enkratno uporabo, saj vse našteto predstavlja največji delež zavržene plastike. Namesto plastične nakupovalne vrečke uporabimo platneno vrečko za večkratno uporabo, namesto plastičnega pribora uporabimo kovinskega ali lesenega, ne kupujmo vode v plastenkah, temveč pijmo vodo iz pipe in steklenic za večkratno uporabo. Predvsem pa premislimo kaj v svojem življenju zares potrebujemo.

 

 

 

Tita Mayer