Aktualno

Na Ptuju končno namestitvena enota za brezdomce

Projekt izvaja društvo Ars vitae v sklopu programa Kamra, glavna sofinancerja sta občina in ministrstvo

brezdomec
foto: wokandapix/pixabay

Potem ko so na Ptuju minuli mesec odprli dnevni center za brezdomne osebe, bo 20. avgusta začela delovati še namestitvena enota. Projekt izvaja društvo Ars vitae v sklopu programa Kamra, njegova glavna sofinancerja pa sta Mestna občina Ptuj in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Zavetišče bo delovalo vse dni v letu, namenjeno pa ne bo le osebam s Ptuja, ampak tudi iz širše okolice. Predsednica društva Ars Vitae Polona Toplak:

Desetletja na Ptuju ni bilo nobenega programa, kamor bi se brezdomci lahko zatekli. Nismo jih imeli kam napotovati, včasih smo skušali iskati zasilne rešitve v lokalnem okolju, vendar je šlo za drage najemniške namestitve, ki si jih seveda niso mogli privoščiti. Za Ptuj je to izjemna pridobitev.

Lani, ko je sicer nenamestitveno začel delovati socialnovarstveni program Kamra, je pomoč poiskalo 12 ljudi, ki niso imeli bivališča ali so stanovali v neprimernem, o brezdomstvu na Ptuju pa se doslej ni veliko govorilo. Več v reportaži, ki jo je pripravila Irena Kodrič Cizerl.