Na današnji dan pred 130-imi leti se je v Framu pri Mariboru rodil pravnik, publicist in politik OTMAR PIRKMAJER. Po koncu prve svetovne vojne je bil imenovan za vodjo okrajnega glavarstva na Ptuju, leta 1924 pa za velikega župana mariborske oblasti. Leta 1927 je bil v Beogradu generalni inšpektor notranjega ministrstva, nato pa je bil imenovan za podbana Dravske banovine. Napisal je več pomembnih razprav o ustavi in obči upravi. Pred drugo svetovno vojno in med njo je sodeloval z liberalnimi politiki, zato so ga Nemci leta 1944 internirali v Dachau. Med sodnimi procesi proti predvojnim gospodarstvenikom je bil 1945. v odsotnosti obsojen na desetletno izgubo narodne časti, na pet let lahkega prisilnega dela in na zaplembo premoženja. Po vojni je bil med drugim član upravnih odborov različnih bančnih in finančnih ustanov v Bonnu. V začetku 60-ih let se je Otmar Pirkmajer vrnil v
Slovenijo.
—–
Gledališki režiser in igralec DRAGO POGORELEC, znan tudi pod psevdonimom Karus, se je rodil na današnji dan leta 1891 v Ljubljani. Med prvo svetovno vojno je bil med drugim na doberdobskem bojišču, po njej pa častnik generala Maistra v bojih pri Velikovcu. Igrati in režirati je začel leta 1923 v Šentjakobskem gledališču. Zrežiral je več kot 60 uprizoritev, kot igralec pa je najpogosteje upodabljal like iz Cankarjevih del. Več kot deset let je bil umetniški vodja in vzgojitelj šentjakobske gledališke šole. Pred drugo svetovno vojno je igral in režiral tudi na ljubljanskem radiu.
—–
Elektrotehnik MARJAN PLAPER je leta 1947 diplomiral na takratni tehniški fakulteti v Ljubljani, nekaj let pozneje pa tudi doktoriral. Več kot tri desetletja je na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko predaval predmeta elektroenergetska omrežja in stabilnost elektroenergetskih sistemov; bil je tudi njen dekan, leta 1989 pa je dobil naslov zaslužnega profesorja. Od leta 1948 je bil sodelavec Elektroinštituta Milana Vidmarja v Ljubljani. Po Plaperjevih predlogih je bilo v Sloveniji zgrajeno elektroenergetsko omrežje z napetostjo 220 kilovoltov, pomemben delež pa je imel tudi pri oblikovanju in razvoju elektroenergetskega omrežja v nekdanji Jugoslaviji.
Njegove raziskave so vplivale na sinhrono povezavo tega jugoslovanskega sistema z zahodnoevropskimi elektroenergetskimi sistemi – Slovenija se je že leta 1974 povezala z zahodno Evropo in si pridobila zahodnoevropsko kakovost električne energije, Bil je tudi izvedenec Organizacije združenih narodov za študij elektroenergetskih povezav petih balkanskih držav. Objavil je več kot sto razprav in strokovnih člankov ter osem samostojnih publikacij. Marjan Plaper se je rodil na današnji dan pred sto leti v Novem mestu.
—–
Novinar in družbenopolitični delavec DRAGO SELIGER je leta 1952 diplomiral na Višji politični šoli v Beogradu, štiri leta pozneje pa še na Višji pedagoški šoli v Ljubljani. V letih po drugi svetovni vojni je poklicno deloval v Zvezi mladine Slovenije, nato je bil med drugim glavni urednik Radia Ljubljana, direktor Radiotelevizije Ljubljana, poslanec v skupščini Socialistične republike Slovenije in Socialistične federativne republike Jugoslavije ter glavni urednik časnika Delo. Nepoklicno je urejal revijo Borec, bil predsednik Slovenske izseljenske matice ter glavni urednik njene revije Rodna gruda, v javnem delovanju pa se je posvečal samoorganiziranju državljanov v društvih in med izseljenci. Drago Seliger se je rodil na današnji dan leta 1926 na Vrhniki.

Pavle Jakopič