Dosedanja poročila o kmetijski suši v Evropi so zelo neugodna. Močno zmanjšani pridelki zelenjave, žit in drugih poljščin bodo zagotovo prinesli podražitve. Zlasti velike se obetajo na trgu z zelenjavo. Koliko se bodo posledice suše odrazile v ceni hrane, je Jernejka Drolec povprašala poznavalca razmer dr. Aleša kuharja z Biotehniške fakultete.

Najprej nas bodo doletele občutne podražitve sadja in zelenjave

Dozdajšnja poročila o kmetijski suši v Evropi so zelo neugodna. Močno zmanjšani pridelki zelenjave, žit in drugih poljščin bodo zagotovo prinesli podražitve. Zlasti velike se obetajo na trgu z zelenjavo. Koliko se bodo posledice suše kazale v ceni hrane, je Jernejka Drolec povprašala poznavalca razmer dr. Aleša Kuharja z Biotehniške fakultete.

Iz držav zahodne in severne Evrope prihajajo informacije, da je dolgotrajna letošnja suša v kmetijski proizvodnji naredila veliko škode, evropsko združenje pridelovalcev sadja in zelenjave ocenjuje, da bo letošnja suša povzročila najhujšo krizo na trgu zelenjave v zadnjih 40 letih. To naj bi vplivalo na oskrbo zelenjave pri nas oziroma na ceno za potrošnika, glede na to, da je naša proizvodnja na tem področju močno deficitarna in je naša država izrazit uvoznik.

Ponudbe bo manj, kakovost sadja na evropskem trgu bo nižja in na to trg odreagira s povišanjem cene. Pri takšni proizvodnji, kot sta zelenjava in sadje, pri kateri so oskrbne verige z relativno malo členi v verigi, so cenovni stroški veliki in se odrazijo neposredno na maloprodajnih cenah. V takih krizah so pričakovane spremembe v razponu od 20 do 30 odstotkov.

Jernejka Drolec