Izmenjevalnica - projekt Rdečega križa - v 5 letih zbrala več kot 9 ton donacij

Projekt blagovne menjave z dobrodelnim namenom poteka vsak tretji petek v humanitarnem centru Rdečega križa na Tržaški cesti 132 in vsako prvo soboto v hostlu Trezor na Čopovi v središču Ljubljane in to že pet let. V tem času so prostovoljci, gre namreč za njihov projekt, zbrali skoraj 10 ton različne pomoči, predvsem hrane, izdelkov za osebno higieno, čistil in šolskih potrebščin. Donatorji so v zameno dobili rabljena oblačila ali modne dodatke.

Projekt ima več pomembnih konceptov, poudarjajo Klara Debeljak, zaposlena na Rdečem križu Slovenije, in prostovoljca Gaja Naja Rojec in Jošt Derlink.

Ideja je nastala, ko so v centralnem skladišču Rdečega križa v Ljubljani ugotovili, da jim ostajajo zanimiva oblačila, ki jih prejemniki pomoči ne rabijo. Tako se je rodila ideja izmenjevalnice. Njen koncept je, da za en izdelek dobite en kupon. Za tubo paradižnikove mezge, pločevinko tune ali kakšen drug prehranski izdelek tako lahko dobite modni dodatek, za dva kupona srajco ali majico, za tri pa že pulover.

Gre za solidarnost in recipročnost. To postavlja Rdeči križ v nek nov položaj. Ljudje niso samo donatorji, ampak nekaj dobijo v zameno.”
prostovoljec Jošt Derlink

V Izmenjevalnici sodeluje zelo heterogena skupina obiskovalcev. Nekateri pridejo zaradi stila. Veliko ljudi pride zaradi koncepta trajnostne menjave, ponovne uporabe, kar je eden pomembnih vidikov tega projekta.”
prostovoljka Gaja Naja Rojec

“Pomembno je, da vsak, ki sodeluje, prispeva po svojih zmožnostih. Tudi to je zelo pomemben vidik tega projekta.”
Klara Debeljak, Rdeči križ Slovenije

Prisluhnite pogovoru!

Mateja Železnikar