Pivo je alkoholna pijača, pripravljena z varjenjem in fermentiranjem sladkorjev, ki ob pomoči encimov nastanejo iz škroba, katerega vir so običajno različna slajena in neslajena žita. Za varjenje piva se najpogosteje uporablja ječmen, pa tudi pšenica, koruza, riž in proso. Velja za najstarejšo in najbolj priljubljeno alkoholno pijačo na svetu. Med vsemi pijačami je pivo na tretjem mestu po svetovni porabi. Pred njim sta le voda in čaj. V poletnih dneh se pivoljubci še raje zatečejo k tej osvežitvi, prodaja in poraba se občutno povečata. Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so opravili test 10 vrst svetlega piva, ki se najpogosteje znajdejo v nakupovalnih košaricah Slovencev.

ZPS je opravila test 10 vrst svetlega piva, ki se najpogosteje znajdejo v nakupovalnih košaricah Slovencev

Pivo je alkoholna pijača, pripravljena z varjenjem in fermentiranjem sladkorjev, ki ob pomoči encimov nastanejo iz škroba, katerega vir so običajno različna slajena in neslajena žita. Za varjenje piva se najpogosteje uporablja ječmen, pa tudi pšenica, koruza, riž in proso. Velja za najstarejšo in najbolj priljubljeno alkoholno pijačo na svetu. Med vsemi pijačami je pivo na tretjem mestu po svetovni porabi. Pred njim sta le voda in čaj. V poletnih dneh se pivoljubci še raje zatečejo k tej osvežitvi, prodaja in poraba se občutno povečata. Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so opravili test 10 vrst svetlega piva, ki se najpogosteje znajdejo v nakupovalnih košaricah Slovencev.

Senzorične lastnosti so odločilnega pomena za to, ali se nam bo določena vrsta piva prikupila ali pa se ji bomo v prihodnje raje izognili v velikem loku.

Vzorci svetlega piva so se pri senzorični analizi po večini dobro odrezali. Slabšo oceno so prejeli le trije vzorci, pri enem so preizkuševalci zaznali pomanjkanje aromatičnih not, pri drugem so zaznali pretirano sladek okus, pri enem pa je prevladovala aromatična nota kamilice.

Naslednji korak v testiranju kakovosti izbranih vzorcev piva so bile njihove kemijske lastnosti.

Zelo pomembno je, da so vsi vzorci imeli negativno jodno reakcijo, tako kot zahteva Pravilnik o kakovosti piva.

Izmerjene vrednosti nitratov v vzorcih piva na testu so se gibale od 3 do 13 mg na liter in so primerljive s tistimi v pitni vodi. Nekaj pomanjkljivosti pa so ugotovili pri označbah na embalaži vzorcev piva.

Pogrešamo označbo energijske vrednosti piva. Marsikdo se namreč ne zaveda, da ima pol litra piva toliko kalorij kot sladoledna lučka.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je povprečen prebivalec Slovenije, starejši od 15 let, leta 2015 popil 114 litrov piva. V finski raziskavi, ki je zajela kar 27.000 ljudi, so dognali, da zmerno uživanje piva, kar pomeni največ 6 dcl na dan, za kar 40 odstotkov zmanjša tveganje nastanka ledvičnih kamnov. Pivo vsebuje številne vitamine, minerale in antioksidante. Čar in modrost pa se seveda skrivata v zmernosti. Dobra in priporočljiva izbira so tudi brezalkoholna piva, ki vsebujejo do 0,5 volumskega odstotka alkohola.

Bojan Leskovec