Gospa Francka Mulej iz Radovljice je več kot tri desetletja živela na Hrvaškem, kjer se je ukvarjala tudi s turizmom. Zanimiva je njena pripoved, da je s prodajo čebule, vsako leto je namreč pridelala okrog deset ton čebule, uspela zgraditi hišo. Zdaj živi v domu starejših v Radovljici, v katerem je zelo dejavna, saj je predsednica sveta stanovalcev, na katerega lahko starejši naslavljajo svoje pripombe in težave.

Francka Mulej o življenju v Istri, mladosti v Radovljici in hotelu s petimi zvezdicami

Francka Mulej iz Radovljice ima zanimivo življenjsko zgodbo. Bila je nezakonski otrok, zato je bila prikrajšna za marsikaj. Tudi pri izbiri poklica se ni mogla odločati sama. Želela je postati računovodkinja, vendar se njena mama s tem ni strinjala. Pred 36 leti se je preselila na Hrvaško. Zaposlena je bila v počitniškem domu za otroke in invalide Pineta v Novigradu, zato si je tam želela ustvariti tudi dom.

“Hišo sem zgradila iz čebule. Najela sem zemljišče in gojila čebulo. Vsako leto sem je pridelala približno deset ton in jo potem prodala.”

Ukvarjala se je tudi s turizmom. Oddajala je apartmaje turistom iz Nemčije, Italije in Češke. Po razpadu Jugoslavije se je odločila za vrnitev v Radovljico.

“Lepše je na Gorenjskem, saj je bila Istra v času mrtve sezone brez življenja.”

Po nasvetu zdravnika se je po sicer uspešni operaciji odločila za selitev v dom. Izbrala je radovljiški dom starejših, saj ima v svoji bližini prijatelje in znance, ki jo pogosto obiskujejo. V domu je zelo dejavna, med drugim je predsednica sveta stanovalcev. Čeprav je na začetku težko sprejela novo okolje, pa zdaj zatrjuje:

“To ni dom, to je hotel s petimi zvezdicami!”

Jana Bajželj