Od spremenjenih čezmejnih vezi, skupnega ustvarjanja likovnih umetnikov iz Slovenije, Avstrije in Italije, glasbenega poletja na Reki do visokega cerkvenega obiska v Porabju

V tokratni oddaji gostimo profesorja doktorja Milana Bufona, tržaškega Slovenca, avtorja znanstvene monografije “Meje in obmejne skupnosti na Slovenskem”. Delo, rezultat večletne raziskave, v katero so bili vključeni tudi Slovenci v Furlaniji Julijski krajini, prinaša presenetljive ugotovitve.

Kakovost in raznolikost

Odpravimo se v Sveče na avstrijskem Koroškem, kjer se je konec tedna končal 37. slikarski teden. 6 umetnikov različnih generacij iz Slovenije, Avstrije in Italije. Aleš Sedmak, Katja Felle, Sebastijan Zupančič, Marianne Lang, Johanez Zechner in Manuela Sedmach je šest dni v mirni vasici v Rožu ustvarjalo v različnih tehnikah, kar daje vedno znova slikarskemu tednu še dodatno privlačnost.

Uspešen koncert

Na Trsatu prisluhnemo mlademu kitaristu Natku Štigliću, ki je v okviru poletnih večerov nastopil skupaj z reško pevko Vivien Galetta in gosti.

Visoki obiski

Ustavimo pa se tudi pri porabskih Slovencih. Te dni sta jih obiskala mariborski nadškof Alojzija Cvikl in državni sekretar, ki je v uradu madžarskega premiera zadolžen za cerkveno in narodnostno področje. Kaj sta povedala, lahko slišite v Sotočjih.

Prvi