Od življenjskih in alpinističnih zmag Romana Beneta, političnega delovanja mladih in porabske folklore do poklona slikarju, ki je pomembno sooblikoval kulturno dogajanje v Pulju

Alpinist Roman Benet iz Trbiža je skupaj z ženo Nives Meroi osvojil vseh 14 osemtisočakov in se s tem zapisal v zgodovino svetovnega in slovenskega alpinizma. Petnajsti osemtisočak, ki ga je premagal, je bila huda bolezen. O alpinizmu, ki je njegov način življenja že od mladosti, in boju z boleznijo več v tokratni oddaji.

Gostimo dva rojaka mlajše generacije iz Avstrije. Manuel Jug je politično dejaven koroški Slovenec, ki bi lahko v prihodnosti prevzel vodenje ene od krovnih organizacij. Predsednik kluba slovenskih študentov in študentk v Gradcu Aljaž Pestotnik pa je med drugim ocenil, kako so se v zadnjih letih spremenile razmere na avstrijskem Koroškem in Štajerskem.

Pridružimo se folklorni skupini z Gornjega Senika, ki je nastopila na festivalu v Beltincih, in vas povabimo v Pulj, kjer je na ogled retrospektivna razstava del slikarja Martina Bizjaka. Umetnik, ki je pomembno sooblikoval kulturno dogajanje v Istri, je pustil velik pečat tudi v tam živeči slovenski narodni skupnosti.

Prisluhnite rojakom iz sosednjih držav in oddaji Sotočja!

Mateja Železnikar