Na Kobariškem mladi iz tujine uživajo v počitniških dejavnostih in se učijo slovenščino

V teh vročih poletnih dneh veliko otrok in mladostnikov  uživa v počitniških dogodivščinah tudi na katerem izmed poletnih taborov, ki se v tem času vrstijo po vsej Sloveniji.  Eden izmed njih je tudi 22. Tabor slovenskih otrok po svetu ,ki ga organizira Svetovni slovenski kongres in te dni  poteka na Livških Ravnah nad Kobaridom. Letos se je zbralo  približno 45 mladih rojakov iz tujine, ki  se poleg  različnih  počitniških dejavnosti, učijo tudi slovenščino. Sicer pa smo nekaj utripa in počitniškega vzdušja s tabora na Kobariškem  zabeležili tudi v oddaji.

Potujemo tudi na Japonsko , kamor je pot pred časom odpeljala  tudi doktorico okoljskih znanosti Vesno Lavtižar, ki so jo Japonci kmalu po prihodu v deželo vzhajajočega sonca preimenovali v Haruko. Vesna Lavtižar Haruko biva in dela v mestu Kobe in tam  je postala tudi ambasadorka  tega mesta.

Pogovarjali smo se tudi z Janezom Štirnom iz Argentine, ki že več desetletij živi v Mendozi in je že od ustanovitve tudi član tamkajšnjega slovenskega pevskega zbora. Kot rad poudari, je na pevske  vaje vedno zelo rad prihajal in v 65. ih letih ni nikoli manjkal. Je tudi strasten čebelar, ljubezen do čebelarjenja pa  je nanj prenesel njegov oče.

 

 

Lili Brunec