Števila, koliko jih je pri nas, ne pozna nihče, saj jih je nemogoče prešteti. Kaj dela netopirja nenavadnega?

Poljaki verjamejo, da se v netopirja spremni vsaka miš, ki se sedem let uspešno izogiba mačjim krempljem. Ali pa tista, ki je pojedla nekaj blagoslovljenega. Tudi pri mnogih drugih narodih netopirji nimajo velikega ugleda, saj jih povezujejo s hudičem, z njim pa je povezan tudi vampir, ki je hudičevo seme. Ponekod so sli zlobnega duha ali celo duše umrlih čarovnikov in čarovnic.

V svetu šamanov pa netopir skrbi za prehode skozi svetove in iniciacije. Na Kitajskem velja za simbol sreče in dolgoživosti. V legendah obstaja tudi bog netopirjev, opisan je v sveti knjigi Majev Popol Vuh, eni izmed najbolj nenavadnih mističnih knjig sveta. V tej knjigi, ki jo je v 18. stoletju prevedel dominikanski menih Francisco Himenez, je podrobneje opisan ta bog – imenuje se Camazotos, ima človeško telo ter netopirjevo glavo in krila, v roki pa drž meč s katerim odrobi glave neprevidnim potnikom.

Netopir je za marsikoga nenavadna ali celo strašljiva žival. Z vampirji jih je za vedno povezal irski pisatelj Bram Stoker, ki je leta 1897 napisal knjigo z naslovom Drakula. Od takrat velja prepričanje, da so krvosesi, kar pa ne drži. Na svetu so le tri vrste, ki posegajo po krvi, toda ne človeški, in vse tri vrste živijo v Latinski Ameriki. Resnici na ljubo netopirji veljajo za eno izmed najbolj ogroženih vrst na planetu.

V svetu poznajo približno 1300 različnih vrst teh nočnih živali, v Evropi približno 50, pri nas pa so do zdaj zabeležili predstavnike 30 vrst. Pri nas domujejo predstavniki štirih družin netopirjev: gladkonosi, podkovnjaki, trdouhci in dolgokrili. Števila, koliko jih je ne pozna nihče, saj jih je nemogoče prešteti. Kaj dela netopirja nenavadnega?

Prej smo zapisali, da so nočne živali, kar pomeni, da prek dneva počivajo v dupljah, špranjah, na podstrešjih, v zidnih razpokah ali jamah, ponoči pa opravijo vse tiste dejavnosti, ki jih druge živali prek dneva. Netopirji so predatorji, torej plenilci, čeprav se tudi sami najdejo na kakšnem jedilniku, na primer mačk. Jedo vse, od sadja do nektarja cvetlic, do žuželk, žab, nekateri znajo celo loviti ribe. Evropski jedo predvsem žuželke in jih zato imenujejo tudi naravni pesticidi saj uravnavajo količino žuželk v urbanih in drugih okoljih. Netopirje dela posebne tudi hibernacija, pravo zimsko spanje in eholokacija, orientiranje v prostoru s pomočjo sluha. Kaj je to in kako deluje?

Jurij Popov