Na ameriški spletni strani 38 North, ki spremlja dogajanje v Severni Koreji, so kot dokaz, da je Severna Koreja začela delno razgradnjo jedrskih zmogljivosti objavili satelitske posnetke iz minulih dni. Na fotografijah je mogoče opaziti razgradnjo dela raketnega izstrelišča Sohae na severozahodni obali, kar naj bi bil prvi korak k uresničitvi zavez v junijskega vrha v Singapurju. A ne glede na vse diplomant vojaške akademije in obramboslovja ter avtor revije Obramba Drago Dakič Prelc opozarja, da je dogajanje zgolj dimna zavesa na odru svetovne geopolitične drame.

Severna Koreja začela delno razgradnjo jedrskih zmogljivosti, po mnenju Draga Dakiča Prelca gre le za slepilni manever

Na ameriški spletni strani 38 North, ki spremlja dogajanje v Severni Koreji, so kot dokaz, da je Severna Koreja začela delno razgradnjo jedrskih zmogljivosti, objavili satelitske posnetke iz preteklih dni. Na fotografijah je mogoče opaziti razgradnjo dela raketnega izstrelišča Sohae na severozahodni obali, kar naj bi bil prvi korak k uresničitvi zavez v junijskega vrha v Singapurju.

A Rocket has not been launched by North Korea in 9 months. Likewise, no Nuclear Tests. Japan is happy, all of Asia is happy. But the Fake News is saying, without ever asking me (always anonymous sources), that I am angry because it is not going fast enough. Wrong, very happy!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 23, 2018

Po mnenju analitika strani 38 North Josepha Bermudeza je severnokorejski voditelj Kim Džong Un naredil prve korake za uresničevanje dogovora z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, še poročajo tuje agencije. A ne glede na vse diplomant vojaške akademije in obramboslovja ter avtor revije Obramba Drago Dakič Prelc opozarja, da je dogajanje samo dimna zavesa na odru svetovne geopolitične drame. Severna Koreja po njegovem mnenju izstrelišča ne potrebuje več, ker je že razvila svoje jedrsko orožje. Prisluhnite podrobnostim o slepilnem manevru in razlagi, kako velesile danes jedrsko orožje zares preizkušajo z računalniškimi simulacijami.

Blaž Mazi