Ribe so vir zdravja, vendar pogosto slišimo tudi o strupih, ki so lahko v njih

Ribe so vir beljakovin in zdravih omega-3 nenasičenih maščobnih kislin. Vsebujejo tudi nekatere najpomembnejše vitamine in minerale. V Sloveniji zaužijemo premalo rib, poudarja dr. Stanislava Kirinčič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Po najnovejših podatkih Statističnega urada Slovenije zaužije pri nas vsak član gospodinjstva le približno kilogram in sedemdeset dekagramov svežih ali zamrznjenih rib na leto.

Beljakovine, zdrave omega-3 maščobne kisline, vitamina A in D, pa vitamini iz skupine B, kalcij, jod, fosfor, magnezij, selen in baker. Če nam teh snovi primanjkuje, opozarja doktorica Kirinčič, to slabo vpliva na naše zdravje.

Kako prepoznamo sveže ribe? Pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so zapisali, da sveže ribe nimajo vonja oziroma je ta značilen za svežo ribo. Oči sveže ribe so čvrste; beločnice in leče so prozorne, šarenica pa jasno obarvana. Škrge morajo biti živo rdeče in vlažne, škržni pokrovec pa je pri sveži ribi čvrsto zaprt. Žive, svetle in sijoče barve mora biti tudi površina ribe, koža napeta, luske pa se morajo čvrsto prilegati telesu.

Pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje svetujejo, naj ribe doma takoj shranimo v hladilnik pri temperaturi do 5°C ali pa naj jih zamrznemo na najmanj minus 18°. Paziti moramo, da se ne dotikajo drugih živil in da se ne izceja mesni sok. Zamrznjeno ribo vedno odtajajmo v originalni embalaži – v hladilniku ali pod mrzlo tekočo vodo. Rib pred pripravo ne puščajmo na kuhinjskih površinah pri sobni temperaturi.

Iztok Konc