Prvi mesec poletnih počitnic je že za šolarji. Nekateri so ga izkoristili za lenarjenje in počitek od šolskih obveznosti, drugi za obisk taborov, delavnic in drugih aktivnosti. Ekipa Prvega bo tokrat obiskala Kranjsko Goro, kjer na jezikovnem taboru v organizaciji Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje preživljajo počitnice otroci in mladostniki iz vse Slovenije. Ob počitniškem domu Vila Šumica, ki stoji ob reki Pišnici, obdajata pa jo gozd in travniki, je prostora za raziskovanje in možnosti za preživljanje aktivnih poletnih dni veliko. Koliko novih besed so že osvojili mladi udeleženci na angleških uricah, s katerimi vodnimi igrami ob jezeru se ukvarjajo, kam so že zavili na sprehod in kakšni so večeri v počitniški koloniji, slišite v četrtek po 11.30. Pripravljata Tadeja Bizilj in Špela Šebenik

Jezikovni tabor v Kranjski Gori

Prvi mesec poletnih počitnic je že za šolarji. Nekateri so ga izkoristili za lenarjenje in počitek od šolskih obveznosti, drugi za obisk taborov, delavnic in drugih aktivnosti. Ekipa Prvega je obiskala Kranjsko Goro, kjer na jezikovnem taboru v organizaciji Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje preživljajo počitnice otroci in mladostniki iz vse Slovenije.

Ob počitniškem domu Vila Šumica, ki stoji ob reki Pišnici, obdajata pa jo gozd in travniki, je prostora za raziskovanje in možnosti za preživljanje aktivnih poletnih dni veliko. Tam je ta počitniški teden skoraj 60 mladih udeležencev, tovrstna izkušnja pod mentorstvom usposobljenih mentorjev in spremljevalcev je zanje zelo dobrodošla, je povedala vodja tabora, Nena Štrukelj:

Otroci postanejo prej bolj samostojni, znajo se prilagoditi skupini, veliko se pogovarjajo med seboj, znajo razložiti svoje težave. Oddaljitev od staršev jim omogoča spoznavanje drugih ljudi in njihovega načina dela in razmišljanja.

V okviru letovanja ZPM Ljubljana Moste Polje sodeluje tudi z Mladinsko zvezo No excuse – brez izgovora. Mladi v organizaciji zdravo in kvalitetno preživljajo svoj prosti čas in obenem druge mlade spodbujajo k pozitivni družbeni spremembi in osebnostni rasti. Manca Kozlovič:

Tabori so zelo aktivno zastavljeni, naš prispevek pri tem je, da opozorimo na družbeno pomembne teme in izvajamo delavnice za starejše. Eden od primerov je recimo ta, da vsi otroci tu na taboru ne uporabljajo plastičnih lončkov, temveč imajo svoje steklenice za vodo – gre za preprost, a zelo pomemben ukrep.

Koliko novih besed so že osvojili mladi udeleženci na angleških uricah, s katerimi vodnimi igrami ob jezeru se ukvarjajo, kam so že zavili na sprehod in kakšni so večeri v počitniški koloniji – vse to slišite v posnetku oddaje.

 

Špela Šebenik, Tadeja Bizilj