AVGUSTA  ŠANTEL  mlajša  se je rodila na današnji dan leta 1876 v Gorici. Po šolanju na učiteljišču v Gorici je v Münchnu študirala slikarstvo,  nato pa poučevala v nekaj slovenskih krajih in na šoli za otroke pomorskih častnikov v Pulju. Tam je tudi igrala violino v vojaškem orkestru. V začetku tridesetih let prejšnjega stoletja se je z materjo Avgusto in sestro Henriko (tudi ti sta bili slikarki) naselila v Ljubljani, se posvečala slikanju in sodelovala v orkestru Glasbene matice. Avgusta Šantel mlajša je ustvarjala predvsem v akvarelu in olju. Tematsko se je posvečala krajinarstvu, tihožitjem in figuralnim kompozicijam, veliko pa je tudi razstavljala.

—–

Na današnji dan leta 1944 zvečer sta na partizansko-zavezniškem letališču Nadlesk v Loški dolini pristali prvi zavezniški letali in odpeljali v Italijo, v Bari, 47 ranjenih partizanov in osem rešenih sestreljenih zavezniških letalcev. S tega letališča so zavezniška letala v dobrem poldrugem mesecu delovanja prepeljala v Italijo skoraj šeststo ranjenih partizanov, 84 rešenih zavezniških pilotov ter pet iz taborišč pobeglih Francozov.

—–

Retrospektivna zbiranja statističnih podatkov o prebivalstvu na določenem ozemlju ali na kratko  popise prebivalstva praviloma opravljajo vsakih deset let. V deželah, naseljenih s Slovenci, je bil prvi sodobni popis opravljen leta 1869, do razpada Avstro-Ogrske pa jih je bilo še pet.

Sprva so popisovali po stanovanjskih enotah: pri stanovalcih priimek in ime, sorodstveno razmerje z imetnikom stanovanja, spol, datum in kraj rojstva, domovinsko pravico in državljanstvo, veroizpoved, rodbinski stan in poklic oziroma poglavitno pridobitno dejavnost. Pozneje so uvedli še rubrike o občevalnem jeziku, telesnih hibah, pismenosti, postranskem zaslužku in hišnih lastnikih.

V letih med obema svetovnima vojnama sta bila na slovenskem ozemlju v okviru Kraljevine Jugoslavije dva popisa prebivalstva, po drugi svetovni vojni pa jih je Jugoslavija opravila šest.

Na današnji dan leta 1948 (takrat državna meja z Italijo še ni bila dokončno določena) so objavili podatke prvega povojnega popisa; kritični datum je bil 31. marec tistega leta. Slovenija je pred 70-imi leti štela 1,389.094 prebivalcev.

—–

Na današnji dan leta 1969 je ob dveh in 31 minut po srenjeevropskem času na Mesec stopil prvi človek. To je bil ameriški vesoljec Neil Armstrong. Skupaj z Edwinom Aldrinom, ki je iz pristajalnega plovila “Orel” stopil na Mesec drugi, je ostal tam 22 ur. Armstrong je takrat izrekel danes že zgodovinski stavek: “To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo.”

Po izkrcanju na planoto, imenovano Morje miru, sta Armstrong in Aldrin namestila televizijsko kamero, ki ju je snemala, ko sta razvila ameriško zastavo, odkrila ploščo ter nabrala kar 37 kilogramov in pol vzorcev prahu in kamenja z Mesečeve površine.  Njun sprehod je trajal osem ur in pol. Vse to je televizijska kamera neposredno prenašala na Zemljo in tako je ta zgodovinski dogodek pred 49-imi leti lahko  spremljalo  približno 500 milijonov ljudi.

Pavle Jakopič