S sprehajanjem čez cesto za eno uro zaprli promet v Mislinji

Zaradi zamud pri graditvi hitre ceste na Koroško, so danes protestniki za eno uro zaprli promet na glavni regionalni cesti skozi Mislinjo. Med tem ko so se sprehajali po prehodu za pešce, je proti Velenju nastala približno 10 kilometrov dolga kolona. Protest, ki ga je spremljala tudi policija, je bil miren, udeležilo se ga je kakih 50 prebivalcev z različnih koncev regije.

S to spontano ljudsko vstajo, ki ni imela organizatorja, saj so se informacije širile preko mobilnih telefonov in družbenih omrežij, so Korošci opozorili na nujno hitro povezavo s preostalim delom Slovenije. Začetek graditve hitre ceste je predviden za decembra prihodnje leto, a je že zdaj jasno, da z roki zamujajo. Dars je namreč zaustavil postopke na spodnjem delu trase, to je od Šentruperta do Velenja, za katerega je sicer že sprejet Državni prostorski načrt. Zapletlo se je zaradi nasprotovanj treh Spodnjesavinjskih občin, ki se ne strinjajo s potekom trase in so na ustavno sodišče vložile zahtevo za presojo državnega prostorskega načrta.

Koroška na hitro povezavo čaka že 40 let, slabe cestne povezave pa se odražajo na vseh drugih področjih življenja v regiji; mladi se izseljujejo, gospodarstvo pa ima logistične težave pri vsakdanjih prevozih.

Metka Pirc