Po primeru Kovinoplastike Lož, kjer naj bi sindikalnega zaupnika spremljali z detektivom, smo se pozanimali kakšne so pristojnosti detektiva. Detektivi svoje delo opravljajo na podlagi pogodbe ali pooblastilnega razmerja med naročnikom in detektivom. Med najbolj zanimive primere sodijo nadzori delavcev v času bolniške odsotnosti razlaga licencirani detektiv Dušan Poslek iz podjetja Detektiv Biro.

Po primeru Kovinoplastike Lož, kjer naj bi sindikalnega zaupnika spremljali z detektivom, smo se pozanimali, kakšne so pristojnosti detektiva

Detektivi svoje delo opravljajo na podlagi pogodbe ali pooblastilnega razmerja med naročnikom in detektivom. Med najbolj zanimive primere sodijo nadzori delavcev med bolniškimi odsotnostmi, razlaga licencirani detektiv Dušan Poslek iz podjetja Detektiv Biro.

“Delavci med bolniško hodijo na morje, hodijo na delo v tujino. Imeli smo primer, ko je delavec z osnovnimi sredstvi podjetja med bolniško opravljal istovrstno dejavnost pri drugem podjetju.”

Poleg omenjenih nadzorov detektivi na terenu opravljajo tudi preizkus alkoholiziranosti ter test na prisotnost drog, preverjajo upravičenosti izplačila potnih stroškov, ugotavljajo delo pri konkurenci, pa tudi nadzorujejo delovne obveznosti zaposlenega.

“Tu so pa predvsem zanimivi primeri, ko ugotavljamo, da so delavci s službenimi vozili na upravnih enotah urejali osebne zadeve, pa delavec, ki je šel v službenem času urejat svoj vinograd. Pred kratkim smo opazovali delavko, ki je bila potnica na terenu in smo ugotovili, da je od osmih ur resničnemu delu, optimistično rečeno, namenila 3 ure. Vse ostalo so bili zasebni opravki.”

Čeprav so dokazi jasni, se postopek velikokrat ne izpelje do konca. Po desetih letih dela dokazi, ki sem jih kot detektiv prinesel na sodišče, nikoli niso bili vprašljivi, razlaga Poslek. Postopki velikokrat padejo zaradi postopkovnih napak delodajalca, problem Poslek vidi tudi v tem, da sodišča velikokrat delujejo kot socialni zavodi in pri tem ne upoštevajo objektivnih okoliščin, ampak gredo v korist delavca.

Urška Valjavec