Vam je kaj vroče? Verjemite, da je vašim hišnim ljubljenčkom še bolj. V poletnih dneh so živali še bolj ogrožene, zato bodo v tokratnem Hudo!ju mladi živaloljubci in skrbniki živali z ljubljanske OŠ Trnovo ter njihova mentorica in vodja v Društvu za varovanje okolja in pomoč živalim v stiski Reks in Mila, polni uporabnih nasvetov kako skrbno ravnati z njimi tudi med počitnicami oziroma dopusti. To je namreč tudi čas, priložnost, da razvijemo spoštljiv odnos do narave in vseh živih bitij. Oddajo pripravlja in vodi Liana Buršič

Za lepši vsakdan živali je potrebno le nekaj dobre volje, truda in znanja

Vam je kaj vroče? Verjemite, da je vašim hišnim ljubljenčkom še bolj. V poletnih dneh so živali še bolj ogrožene, zato bodo v tokratnem Hudo!ju mladi živaloljubci in skrbniki živali z ljubljanske OŠ Trnovo ter njihova mentorica in vodja v Društvu za varovanje okolja in pomoč živalim v stiski Reks in Mila, polni uporabnih nasvetov kako skrbno ravnati z njimi tudi med počitnicami oziroma dopusti. To je namreč tudi čas, priložnost, da razvijemo spoštljiv odnos do narave in vseh živih bitij.

Naš slogan je: “Posvajaj, ne kupuj!” pravi Mojca Furlan iz Društva za varovanje okolja in pomoč živalim v stiski Reks in Mila. “Če pa že kupujete žival, prej preverite v kakšnih razmerah pri rejcu živijo. Mačji mladiček denimo, mora biti pri mamici najmanj 3 mesece, pasji 2 meseca, preden gre lahko v oddajo, posvojitev, čeprav že samostojno jedo pri 2 mesecih. Toliko je zavrženih psov in muck, saj ne rabimo živali kot iz reklam. Jaz mislimm, da ti vsak kuža ali kakšna druga žival toliko vrača, da ne rabi imeti pasme. Večkrat celo slišimo o tem, kako je posvojena žival še bolj hvaležna in vzpostavi s človekom, skrbnikom še večje sožitje kot kupljena.”

Neža Trtnik, 14-letna živaloljubka ima doma več kot 20 živali, med njimi tudi konje, krave in sveda muce ter pse.

“Živimo ob gozdu, na vasi in so živali lahko ves čas spuščene in jim res omogočamo vse, kar si lahko vsaka žival želi. Imamo tudi kokoši, a ne zaradi mesa, zaradi jajc pa. Vse živali pri nas umrejo naravne smrti ali, če je potrebno, ob spremljavi veterinarja. Res se vsa družina trudimo, da bi imele lepo življenje.”

Nejc Musar, bodoči osmošolec ima rad vse živali  zato, ker so ti večni prijatelji, pravi. Posvojil pa je psičko iz Bosne.

“Zmeraj sem imel rad pse, a je bilo potrebnega veliko prosjačenja staršev, da so mi končno dovolili Brino. Zelo je bila travmatizirana, a odkar je pri nas, se njeno počutje in zaupanje izboljšuje. Upam, da bo kdaj prerastla svoje travme, mi se zelo trudimo. Jaz sem zelo vesel, da je z mano.”

Ela Jezovšek, šestošolka,  si je že od 5. leta želela kužka. In, ko sta starša na spletu našla objavo, da so neki gospe odvzeli čivave, saj jih je imela kar 76, je bila to prilika, da pride do kužka pred svojim 15. letom.

“Tako smo dobili Stello, ki je še kar plašna, a ji gre iz meseca v mesec bolje. Zelo je igriva, čeprav ima že 4 leta. Zelo sem vesela, ker je zdaj z mano. Je pa grozno, da ljudje vzrejajo pse v takih razmerah in na takšen način. Tudi, kadar vidim potepuške pse na cesti, postanem zelo žalostna.”

Za še več koristnih napotkov kako ravnati z živalmi poleti, tudi morskimi, pa v oddaji. Prisluhnite ji:)

 

 

Liana Buršič