Pisatelj Florjan Lipuš je prejemnik letošnje Velike avstrijske državne nagrade, gre za najvišje avstrijsko odlikovanje na področju kulture. S tem je prvič to nagrado dobil avtor, ki piše v slovenščini, v svojem maternem jeziku. Še pred dvema letoma sta dva člana odbora za nagrado menila, da Lipuš avstrijske nagrade za litaraturo ne more dobiti, ker piše v slovenščini. Lipuš je znan po delih, v katerih obravnava boj koroških Slovencev za priznanje in materinščino, med njimi so znana dela Zmote dijaka Tjaža, Boštjanov let, Odstranitev moje vasi in Gramoz, za katerega je bil letos tudi nominiran za nagrado kresnik.

Pisatelj je znan po delih, v katerih obravnava boj koroških Slovencev za priznanje in materinščino

Pisatelj Florjan Lipuš je prejemnik letošnje velike avstrijske državne nagrade, gre za najvišje avstrijsko odlikovanje na področju kulture. S tem je prvič to nagrado dobil avtor, ki piše v slovenščini, v svojem maternem jeziku. Še pred dvema letoma sta dva člana odbora za nagrado menila, da Lipuš avstrijske nagrade za literaturo ne more dobiti, ker piše v slovenščini.

Lipuš je znan po delih, v katerih obravnava boj koroških Slovencev za priznanje in materinščino, med njimi so znana dela Zmote dijaka Tjaža, Boštjanov let, Odstranitev moje vasi in Gramoz, za katerega je bil letos tudi nominiran za nagrado kresnik.

“To nagrado sprejemam z zadoščenjem, ker s tem dobiva slovenščina na avstrijskem Koroškem enakopravnost. Doslej so mi nagrado zavrnili, ker so pogojevali, da se piše v nemščini. To načelo so zdaj pretrgali in priznali naš jezik kot jezik, ki je ravno tako sposoben doseči svoje vrhunce.”

Blaž Ermenc