V Kostanjevici na Krki so nedavno očistili Banovo jamo. Približno sto metrsko brezno v bližini kostanjeviške turistične jame je bilo eno večji črnih odlagališč na Dolenjskem. Prebivalci so vanjo desetletja metali odpadke, tudi okolju zelo nevarne. To bi lahko povzročilo katastrofo, saj brezno leži zelo blizu turistične kostanjeviške jame, kjer je zajetje pitne vode. Več v prispevku Suzane Vahtarič.

Stometrsko brezno v bližini kostanjeviške turistične jame je bilo eno večji črnih odlagališč na Dolenjskem

V Kostanjevici na Krki so nedavno očistili Banovo jamo. Prebivalci so vanjo desetletja metali odpadke, tudi okolju zelo nevarne. To bi lahko povzročilo katastrofo, saj brezno leži zelo blizu turistične kostanjeviške jame, v kateri je zajetje pitne vode. V enotedenski akciji so iz nje potegnili enormne količine odpadkov, ki so se v njej nabirali desetletja. Izvršni in strokovni direktor dolenjskega ekološkega zavoda Novo mesto Jože Povšič:

Ko smo prišli noter in začeli čistiti, preprosto nismo verjeli, da je to mogoče. Te smeti so se nabirale več desetletij, to je bilo največje črno odlagališče na Dolenjskem. Več kot polovica odpadkov je bila nevarnih odpadkov.

Jama je nad vodnim izvirom, oddaljen je le 450 metrov zračne linije.

Vsa ta nesnaga je šla direktno v vodno zajetje.

Suzana Vahtarić