Švedski knjižničarji so sestavili poseben seznam avtorjev in avtoric s katerim skušajo nasprotovati ustaljenim tokovom podeljevanja Nobelove nagrade za literaturo.

Švedski knjižničarji so sestavili seznam 46 avtorjev, javnost že lahko glasuje

Zdi se, da je ideja o alternativni Nobelovi nagradi bogokletna. Sodelavec in literarni kritik Goran Dekleva pravi, da ne. Še več, toplo jo pozdravlja.

Zamisel za podelitev take nagrade je neposredni nasledek dejstva, da je letos pozimi švedska akademija, ki od leta 1901 podeljuje Nobelovo nagrado za književnost, doživela notranji zlom – spolni in finančni škandal. Vse skupaj je še podžgalo notranje razprtije med konservativci, ki si želijo nagrajevati predvsem zelo klasična dela literature, in na drugi strani skupino progresivcev, ki si želijo pojmovanje literature razširiti na nova področja – na področje eseja, novinarstva.

Nova akademija, ki so jo ustanovili na Švedskem, bo tako letos podelila alternativno Nobelovo nagrado za literaturo. Seznam možnih dobitnikov je dobila danes.

Švedski knjižničarji so se odločili, da bodo sestavili seznam 46 avtorjev in avtoric, danes živečih, danes delujočih, ki so po njihovi sodbi vredni nekega izjemnega priznanja, češ da znajo upodobiti človeka v svetu na način, ki je recimo eksistencialno zavezujoč.

Glasovanje za alternativno Nobelovo nagrado je odprto. Po glasovanju javnosti, ki bo določilo štiri najbolje uvrščene, pa bo posebna strokovna žirija izbrala končnega zmagovalca.

Blaž Mazi, Goran Dekleva