Letošnje kilavo zgodnje poletje prinaša obilico jagodičevja. Ker ga najbrž ne moremo vsega pojesti, ga lahko shranimo tudi za zimo.

Rdeča nit oddaje Za naše kmetovalce je bila ta teden jagodičevje. S strokovnjakinjo smo se pogovarjali o različnih vrstah teh malih sadežev, ki so polni antioksidantov, o njegovi negi, primernih temperaturah in zemlji za vzgojo in o obrambi pred škodljivci. Ste vedeli, da si jih – če jih seveda pravilno vzdržujemo in razporedimo, privoščimo vse od aprila, pa do pozne jeseni? Glede na to, da je letošnje leto z jagodičevjem zelo radodarno, smo ga v družbi kuharskega mojstra tudi shranjevali za zimo. Kuhali smo marmelado, delali sokove, predvsem pa ugotavljali, kako ga pravilno zamrzujemo. V oddaji smo ugotavljali tudi, da vse hujše ujme, ki uničujejo gozdove, terjajo tehten razmislek o novih načinih gospodarjenja v njih. Ptujski kmetijsko gozdarski zavod, ki je obeležil 65 let obstoja, pa je ob prazniku dobil nove prostore za laboratorij, ki rešujejo dolgoletno prostorsko stisko Zavoda.

Sabrina Mulec