V nedavni volilni kampanji smo lahko videli tudi zaostrovanje politične retorike. Romi, istospolno usmerjeni, prebežniki, pa tudi ljudje z drugačnimi političnimi pogledi so velikokrat žrtve sovražnega govora. Njegovo širjenje omogočajo družbena omrežja. Facebook je v prvi četrtini leta umaknil 2,5 milijona objav sovražnega govora. Toda temeljno vprašanje je, kaj sploh je sovražni govor. Kot smo lahko slišali na posvetu na Fakulteti za družbene vede v okviru projekta Spletno oko, nimamo ne enotne mednarodne definicije sovražnega govora, pa tudi pravniki in sociologi različno opredeljujejo sovražni govor. Prijavna točka Spletno oko je pripravila nov priročnik za prijavljanje sovražnega govora na družbenih omrežjih.

Pravniki sovražni govor opredeljujejo drugače kot sociologi

V nedavni volilni kampanji smo lahko videli tudi zaostrovanje politične retorike. Romi, istospolno usmerjeni, prebežniki, pa tudi ljudje z drugačnimi političnimi pogledi so velikokrat žrtve sovražnega govora. Njegovo širjenje omogočajo družbena omrežja. Facebook je v prvi četrtini leta umaknil 2,5 milijona objav sovražnega govora. Toda temeljno vprašanje je, kaj sploh je sovražni govor. Kot smo lahko slišali na posvetu na Fakulteti za družbene vede v okviru projekta Spletno oko, nimamo enotne mednarodne definicije sovražnega govora, pa tudi pravniki in sociologi ga različno opredeljujejo. Prijavna točka Spletno oko je pripravila nov priročnik za prijavljanje sovražnega govora na družbenih omrežjih. Generalni državni tožilec Drago Šketa pojasnjuje, kdaj tožilstvo na podlagi kazenskega zakonika sproži pregon zoper človeka, ki je izrekel ali zapisal sovražne besede:

Kadar funkcionar na nekem javnem prostoru poda resno grožnjo, na primer zoper romsko skupnost, jo je treba likvidirati, pospraviti, počistiti. Če pa bi nekdo malce drugače zapisal, tožilci ne bi več prepoznali kaznivega dejanja, mogoče le prekršek.

Nataša Lang