V takšnih napitkih je lahko tudi do 94 odstotkov mleka in do 32 gramov sladkorja; vključno z aditivi - arome, zgoščevalci, stabilizatorji, fosfati.

V takšnih napitkih je lahko tudi do 94 odstotkov mleka in do 32 gramov sladkorja; vključno z aditivi - arome, zgoščevalci, stabilizatorji, fosfati

V tokratni rubriki Veste, kaj jeste? nekoliko več o kavah, ki jih trgovci prodajajo po večini že pripravljene in ohlajene in ki jim glede na razmerje sladkorja, aditivov in kofeina težko rečemo kava, temveč bolj kavni ali celo mlečni napitki. Na ZPS so pod drobnogled vzeli 12 različnih izdelkov z imenom cappuccino, za primerjavo so dodali še eno ledeno kavo in eno kavo z mlekom brez dodanega sladkorja.

“Mleka je v kavah od 36 do 94 odstotkov, delež maščobe v mleku pa od 1,5 do 3,5 odstotka, nekaterim je za polnejši okus dodana še smetana. In seveda kave so praviloma precej sladke: tudi do 32 g v lončku.” – Anja Zupan, ZPS

 

Peter Močnik