Veliki večini bolnikov se stanje kože poleti prehodno izboljša. Luskavica ni nalezljiva

Dr. Tomaž Lunder je dermatolog, ki zdravi bolnike z luskavico. Čeprav ta prizadene celoten organizem, so najbolj vidne in značilne spremembe na koži. Poletje bolnikom z luskavico prinese nekaj olajšanja; še več optimizma pa vlivajo izkušnje in raziskave, ki kažejo na uspešno zdravljenje bolezni s sodobnimi biološkimi zdravili. Z njimi lahko namreč obvladamo tudi najtežje oblike obolenja.

Luskavica je ena od bolj pogostih kožnih bolezni. Dr. Lunder ocenjuje, da je v Sloveniji skoraj 40.000 bolnikov z luskavico. Zdravljenje je lahko lokalno z uporabo različnih preparatov ali pa sistemsko z zdravili. Prof. dr. Tomaž Lunder z dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana poudarja, da je luskavica že na seznamu bolezni, ki jih lahko uspešno zdravimo tudi s sodobnimi in učinkovitimi biološkimi zdravili.

»Za zdaj zagotovo vemo le to, da je luskavica dedna bolezen in da ni nalezljiva, medtem ko pravega vzroka za njen nastanek še ne poznamo,« so zapisali na spletni strani Društva psoriatikov Slovenije. »Po najnovejših raziskavah gre za motnjo imunskega sistema.« Pri društvu opozarjajo, da je luskavica bolezen, ki jo javnost pogosto napačno razume. Bolniki jo velikokrat prikrivajo, kar jim povzroča tako čustvene kot fizične bolečine. Gre za bolezen, ki jo ljudje hitro opazijo in velikokrat zaradi svoje nepoučenosti dajo bolnikom vedeti, da niso zaželeni v njihovi družbi. Takšni odzivi pa zdravljenje samo otežijo.

Iztok Konc