Stanje v Evropi se ne umirja. Oboleli: 83 odstotkov necepljenih, 10 le z enim odmerkom, 5 odstotkov cepljenih, za 2 odstotka ni znano

Prejšnji teden so v Mariboru potrdili tri nove primere ošpic pri nas. Med obolelimi sta tudi zdravnica in medicinska sestra s Pediatričnega oddelka mariborskega Kliničnega centra. O ošpicah poročajo tudi iz Bosne in Hercegovine, Srbije ter sosednje Hrvaške – samo v Dubrovniku je letos zbolelo že več kot deset ljudi. Večje število obolelih za ošpicami še vedno beležijo v Franciji, Italiji, Grčiji, Romuniji. Ker se z vsakim novim primerom pojavijo številna vprašanja, ki terjajo strokovne odgovore, bomo v studiu gostili zdravnico Nadjo Šinkovec z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Evropski podatki: https://ecdc.europa.eu/en/publications-data/monthly-measles-and-rubella-monitoring-report-june-2018

Dr Vojko Berce s Klinike za pediatrijo v Mariboru je pojasnil, da je šlo pri vseh letošnjih bolnikih, z izjemo 13-mesečnega otroka, za blag potek obolenja, zato so bili pregledani le ambulantno in prepuščeni v domačo oskrbo. Tudi dojenček je zdaj že zdrav in doma.

Vprašanja

Primeri iz Maribora kažejo, da za ošpicami lahko zbolijo tudi tisti, ki so bili proti njim že cepljeni. Zdravnica, ki je zbolela, je bila cepljena dvakrat, medicinska sestra pa enkrat. Kako je mogoče, da sta vseeno zboleli za ošpicami?

Ob vsakem primeru ošpic zdravniki iščejo osebe – otroke in odrasle – ki so prišle v stik z obolelimi. Zakaj? Kako jim lahko pomagajo?

Proti ošpicam se lahko zavarujemo s cepljenjem. V Sloveniji je cepljenje proti ošpicam del obveznega cepljenja že 50 let. Potrebna sta dva odmerka. Zakaj?

Kako se ošpice prenašajo

Ošpice so ena najbolj nalezljivih bolezni. Čeprav rečemo, da gre za otroško bolezen, lahko za ošpicami zbolijo tudi odrasli. Virus se prenaša po zraku s kužnimi kapljicami, možen, vendar redkejši je posreden prenos preko igrač, kljuk, predmetov. Od okužbe z ošpicami do prvih znakov in simptomov bolezni običajno mine od 10 do 12 dni (5 – 18). Pojavi se visoka vročina, nahod, kašelj, vnetje očesnih veznic. Značilen kožni izpuščaj se pogosto začne za ušesi, od koder se razširi po obrazu in vratu, kasneje pa zajame celo telo. Izpuščaj lahko vztraja do 7 dni. Oseba je kužna že štiri dni pred pojavom izpuščaja in še štiri dni, ko že le ta izgine.

Veliko otrok ošpice preboli brez večjih težav, vendar pa podatki kažejo, da se pri vsakem tretjem lahko pojavijo zapleti. Ošpice se lahko zapletejo z vnetjem srednjega ušesa, pljučnico in vnetjem možganov. Smrtnost ošpic je en do dva na tisoč obolelih.

Cepljenje

V Sloveniji je cepljenje proti ošpicam obvezno od leta 1968. Osebe rojene po letu 1960 so prejele en odmerek cepiva, rojeni leta 1969 in kasneje pa dva. Za ustrezno zaščito sta potrebna dva odmerka cepiva. Podrobneje v oddaji in: http://www.nijz.si/sl/ospice-1#pogosta-vprasanja-in-odgovori-o-ospicah-in-cepljenju-proti-ospicam

Iztok Konc