Dan Primoža Trubarja, 8. junij, je od leta 2010 je državni praznik, ki pa ni dela prost dan.

Dan Primoža Trubarja, 8. junij, je od leta 2010 državni praznik, ki pa ni dela prost dan.

Čeprav je Trubar ena izmed najpomembnejših osebnosti v slovenski zgodovini, saj smo se po njegovi zaslugi dvignili z ravni neizobraženega ljudstva, na raven naroda z visokim knjižnim jezikom, pa težko rečemo, da širša javnost njegovo delo dobro pozna ali se nad njim navdušuje. A vendar Trubar je oseba, ki navdušuje. Ustvaril je namreč zgodbo o uspehu iz knjig, ki jih ni nihče bral, saj pravih bralcev še ni bilo. Eden izmed njegovih navdušencev je dr. Kozma Ahačič, ki na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU vodi nastajanje Slovarja slovenskega knjižnega jezika 16. stoletja.

Med drugim je povedal, da je Trubar lahko v navdih tudi po načinu delovanja. Nikoli mu ni bilo lahko. Naletel je na številne prepreke, a je kljub temu ohranjal optimizem, zaupanje v svoje cilje, želje, da bi nekaj premaknil, in dobro voljo – vse to ga je tudi pripeljalo do zastavljenih ciljev.

Najbolj pa pri njem ceni, da je bil ljudski in dostopen človek, ki je znal najti stik z ljudmi, hkrati pa je bil pri svojem delu tudi visoko strokoven. Trubarjev praznik je tako lahko v navdih pri reševanju najtrših orehov naše družbe.

Aleksander Čobec