Kaj pomeni pobuda za zmanjšanje pravic manjšin na Hrvaškem in kaj kažejo volitve v Narodni svet koroških Slovencev? 25 let Postaje Topolovo in vabilo na pobeg v Andovce

Med manjšinami na Hrvaškem skrb vzbuja referendumska pobuda za spremembo volilne zakonodaje, s katero bi okrnili njihove pravice v saboru. Z drugo referendumsko pobudo pa želijo preklicati ratifikacijo Carigrajske konvencije, ki pred nasiljem varuje ženske.

Kaj je v ozadju, sprašujemo Vojka Obersnela, reškega župana, ki ima tudi slovenske korenine. Na Reki je prepovedal zbiranje podpisov pod pobudo za preklic ratifikacije Carigrajske konvencije, ostro pa se je odzval tudi zoper pobudo za zmanjšanje pravic poslancev iz vrst narodnih skupnosti.

“Menim, da sta obe pobudi nevzdržni in rekel bi, da celo sramota za civilizirano državo, kar še vedno verjamem, da Hrvaška je. Zame je preprosto nesprejemljivo, da se zbirajo podpisi in zahteva razveljavitev Carigrajske konvencije, katere pravzaprav edini cilj je zaščititi ženske in otroke pred zlorabo. Druga pobuda, ki želi manjšinskim poslancem v saboru onemogočiti glasovanje in sodelovanje v razpravah o vseh temah, je preprosto nekaj – dovolil bi si reči, pošastnega. Ne morem si niti predstavljati, da bi v saboru bili poslanci prve kategorije, tisti torej, ki bi lahko glasovali o vsem, in poslanci druge kategorije, ki ne bi mogli glasovati denimo o zaupnici vladi ali proračunu.”

Daljši pogovor z županom Reke Vojkom Obersnelom lahko slišite v tokratni oddaji.

Volitve v NSKS in zanimanje mladih

Gostimo vodjo poslov v krovnem Narodnem svetu koroških Slovencev Marka Oražeja, ki pojasnjuje, kako so potekale volitve v njihov najvišji organ ter kakšno je dejansko zanimanje mladih koroških Slovencev za sooblikovanje narodnostne politike.

25 let Postaje Topolovo

S pobudnico kulturnega projekta Postaja Topolovo arhitektko Donatello Ruttar se pogovarjamo o letošnjem dogajanju v sicer skoraj zapuščeni vasici Topolovo v Beneški Sloveniji in začetkih pred četrt stoletja. Kako je projekt povezal umetnike z različnih področij, ki se vedno znova vračajo v to vasico v Beneški Sloveniji, in kakšno je danes tam življenje, pa pripoveduje Vida Rucli, ena od urednic publikacije ob 25. Postaji, ki zdaj stalno živi v tej vasici pod Kolovratom.

Pobeg v Andovce

Escape – pobeg iz zgodovine v prihodnost – se imenuje čezmejni projekt, v katerem od lanskega aprila sodeluje devet partnerjev iz Slovenije in z Madžarske. Med njimi je tudi Porabsko kulturno in turistično društvo Andovci, ki je v okviru Programa čezmejnega teritorialnega sodelovanja Interreg Slovenija – Madžarska pridobilo okrog 110 tisoč evrov evropskih sredstev.

Predsednika društva Andovci Karl Holec v pogovoru s Silvo Eöry pojasnjuje, da so v okviru projekta opravili že ¾ zastavljenega dela. Tako je že urejena tudi soba za pobeg, v kateri bodo obiskovalci spoznali zgodovino čarovništva v Porabju in ki  bo uradno odprta konec meseca. Zdaj potekajo testiranja in prilagoditve programa, ki bo potekal v treh jezikih; slovenskem, madžarskem in nemškem. Obiskovalci pa se bodo v sobi srečali tudi s čaralicami in drugimi liki.

V Andovcih, kjer so v zadnjih letih uredili Porabsko domačijo z Malim Triglavom in hišo rokodelstva, idej in načrtov ne manjka, tako dolgoročnih, za katere rabijo denar, kot kratkoročnih, za katere  pa denarja ne rabijo. Letos so vse svoje moči usmerili v projekt Escape, Karel Holec pa se zaveda, da morajo turistom vseskozi ponujati novosti in dopolnjevati svojo ponudbo. Večjo ponudbo imaš, več turistov lahko pričakuješ:

»Delamo na tem, tudi s sobo za pobeg. Denar naj ostane pri nas, bodisi v Andovci, Slovenski vesi, pri sosedih, skratka v Porabju. Sem pride ogromno turistov, ampak denar ne ostane pri porabskih Slovencih. Večina, ki se tu ukvarja s turizmom, je namreč prišla iz drugih delov Madžarske. Domačini se moramo še naučiti dela v turizmu.«

 

Prisluhnite!

Mateja Železnikar