Z rojaki iz Umaga, Reke in Bilčovsa na druženju v Brežicah, Willi Resetarits in Vlado Kreslin v Šentjanžu v Rožu, o učenju jezika soseda in raziskovanju monoštrskih dijakov

Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu je druženje rojakov iz Slovenije, sosednjih držav in sveta pripravil skupaj z občino Brežice in to v več krajih, da bi se lahko slovenska društva iz sosednjih držav in predvsem iz sveta predstavila čim več domačinom. Gostitelji so poleg lokalnih turističnih znamenitosti rojakom pokazali domače kulturno dogajanje. Druženje rojakov iz zamejstva in sveta je dalo tudi konkretne rezultate, saj so se društva dogovorila za gostovanja. Kaj vse se je dogajalo v Brežicah in okolici, več v tokratni oddaji!

Umaška Ajda našla svoje mesto

Pred sedmimi leti so v Umagu ustanovili slovensko kulturno društvo Ajda, ki je, kot pravi predsednica Danica Bojković, že našlo svoj prostor in to ne samo v kulturnem življenju. Imajo pevski zbor, folklorno, literarno in gastro skupino. Stalnica pa so širi prireditve; slovenski kulturni praznik, obletnica ustanovitve društva, čezmejno srečanje kulturni društev iz Istre, ki je 25. junija, vrhunec pa predstavljajo dnevi slovenske kulture v Istri, pravi Danica Bojković. Letos ga bodo posvetili folklori in 21. oktobra bodo tako v Umagu poleg domače folklorne skupine nastopili še plesalci, folkoristi z Reke in iz Gračišča.

Predsednica društva Ajda je upravičeno ponosna na pouk slovenščine, ki ga je letos končalo 17 učencev, tudi odnos lokalnih oblasti do narodnih skupnosti je dober, saj jim na različne načine pomaga.

Kako pa se  v Umagu čutijo zapleti med državama?

“Mi tega ne občutimo, to je na višji ravni, med navadnimi ljudmi pa ne.”

Kaj pa pričakujejo od nove slovenske vlade, kakršna koli ta že bo?

“Od nove slovenske vlade pričakujem, da bo spoštovala svoje Slovence, ki so v zamejstvu, in da nam bodo pomagali, kolikor se bo dalo. Veliko stvari se lahko reši na višji ravni.”

Arena18 – vrhunec združevanja dveh kultur

Vodja teatra Šentjanž Martin Moschitz in glasbenik Tonč Feinig vsa vabita na koncert dveh zelo popularnih glasbenikov, ki brez težav napolnita velike koncertne dvorane. V okviru festivala Arena 18 bosta v centru K & K v Šentjanžu nastopila znani avstrijski ustvarjalec Willi Resetarits s skupino Stubnblues in Vlado Kreslin z Malimi bogovi. Koncert je vrhunec kulturnega dela društva in teatra Šentjanž, posvečenega združevanju dveh kultur in jezikov.

Učenje jezika soseda

S povezovanjem dveh kultur se ukvarja tudi Italijanka Irina Moira Cavaion, ki je v Kopru doktorirala iz poučevanja in učenja sosedskih jezikov. O njenem učenju slovenščine in raziskovalnem delu, ki ostaja povezano s čezmejnim učenjem sosedskega jezika, pove več v tokratnih Sotočjih.

Zvezda ima pet krakov

Slovenski gimnazijci z monoštrske gimnazije so se tudi letos vključili v projekt evropskega parlamenta, tokrat z naslovom Zvezda ima pet krakov. Televizija As iz Murske Sobote je z gimnazijci iz Monoštra, avstrijske Radgone, hrvaškega Varaždina ter gimnazije in srednje ekonomske šole iz Murske Sobote posnela pet filmov o delovanju Evropskega parlamenta.

Monoštrski gimnazijci slovenske narodnosti so se ukvarjali s temo Evropski parlament in vrednote, na katerih temelji njegovo delo. Vrednote današnje Evrope – človekovo dostojanstvo, svoboda, demokracija, enakost, pravna država in človekove pravice -, ki so danes marsikje ogrožene, so raziskovali v luči nekdanje železne zavese, ki je prej omenjene pravice omejevala ali celo povsem teptala. Odgovore na aktualna vprašanja so iskali na Madžarskem in v Sloveniji, tudi pri evropskih poslancih. Kaj so ugotovili?

Prisluhnite!

Mateja Železnikar