Reportaža z letošnje osrednje izseljenske prireditve 'Dobrodošli doma'

Luka Dončič je postal 3. nabor najmočnejše košarkarske lige na svetu, NBA. Neverjeten dosežek za mladega Slovenca in še ena v vrsti velikih priložnosti za promocijo naše države po vsem svetu. Melania Trump je svojega moža Donalda, najvplivnejšega človeka na svetu prepričala, naj razveljavi sporno ločevanje otrok na mehiško ameriški meji, Anže Kopitar pa je prejel nagrado Selke za najboljšega napadalca v obrambnih nalogah v najmočnejši hokejski ligi NHL. Lahko smo torej ponosni in optimistični na naše uspehe zunaj meja naše države in na vse tiste, ki nas tam tako lepo predstavljajo.

Mi smo tokrat predstavili manj prispevkov, vendar zato več vsebine. Najprej smo vam v posluh ponudili reportažo, ki jo je v Brežicah na največjem srečanju slovenskih izseljencev posnela Lili Brunec, nato pa še pogovor s Pio Bajlo Suhi, ki je že sedmič obiskala likovno kolonijo, ki je letos potekala v Mostu na Soči.

Oddajo tokrat začenjamo v Posavju, kjer je pretekli konec tedna potekala letošnja osrednja izseljenska prireditev  v domovini, Dobrodošli doma. Tam je bila tudi Lili Brunec in tako je nastala reportaža, ki vam jo ponujamo v poslušanje.

Pia Bajlo Suhi je pred nekaj tedni že sedmič obiskala našo državo, kjer se vedno znova rada preizkusi v likovnem ustvarjanju. Na letošnji likovni koloniji v Mostu na Soči sem jo povabil pred mikrofon in vprašal, zakaj se vedno znova tako rada vrača v Slovenijo.

Še nekaj kratkih novic:

Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu se bo 1. in 2. julija 2018, v Oxfordu in v Londonu udeležil srečanja s predstavniki Britansko-slovenskega društva – British Slovene Society in se srečal s predstavniki slovenske skupnosti v Londonu. Namen ministrovega obiska je krepitev vezi in podpora Slovencem v Združenem kraljestvu.

V obeležitev državnega praznika, Dneva državnosti, Slovensko društvo Jožeta Plečnika  organizira razstavo fotografij del Jožeta Plečnika, ki bo v ponedeljek, 25. junija ob 16. uri v centru Slovenija v Pragi. Članice in člani Slovenskega društva Jože Plečnik vabijo na kozarec slovenskega vina. Otvoritev razstave bo potekla v sklopu otvoritve slovenskega turističnega informacijskega centra v Pragi.

Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa (SSK) je v sodelovanju s Celjsko Mohorjevo družbo in finančno pomočjo Urada RS za Slovence po svetu pripravila nagradni natečaj za mlade v letu 2018, ki nosi naslov »Ivan Nevsakdanji danes«. Avtor dela naj izhaja iz manj znanega dogodka življenja Ivana Cankarja ter na izviren način poveže dogodek, Cankarjevo razmišljanje ali Cankarjevo razumevanje dogodka s slovensko sedanjostjo ali širšo aktualno problematiko modernega sveta. Sodelujoči na natečaju naj do 10. novembra 2018 pošljejo še neobjavljeno avtorsko delo (prozo ali video) označeno s šifro avtorja. Več informacij najdete na spletni strani svetovnega slovenskega kongresa.

S sveto mašo, ki se je v ponedeljek 18. junija prvič odvijala v slovenskem jeziku, ter nato s svečanim programom v Narodnem muzeju, je Združenje Slovencev “Logarska dolina” iz Pančeva obeležilo dan državnosti Republike Slovenije. Zanimivo je, da je bila maša prvič v 300 letni zgodovini cerkve izvedena v slovenskem jeziku.

V ponedeljek praznujemo Dan državnosti. V imenu vseh ustvarjalcev oddaje Slovencem po svetu vam želim, da bi vam vedno pomenila domovino, na katero ste lahko ponosni. Na državo, ki svoja vrata odpira, ne zapira. Ki ponuja dom tudi vsem tistim, ki se na svojega ne morejo vrniti ali pa ga nimajo več. Na državo, ki gradi na solidarnosti in strpnosti. Želim si, da bi bila naša država tako prijazna do vseh, kakor je lahko tudi tujina prijazna do tistih, ki so iz Slovenije odšli drugam. In vse to lahko zgradimo samo vsi skupaj.

 

Jane Weber, Jure K. Čokl, Lili Brunec